Аголна фреквенција: Разлика помеѓу преработките

(Создадено преведувајќи ја страницата „Angular frequency“)
 
 
=== Осцилации на пружина ===
{{Classical mechanics|cTopic=Fundamental concepts}}
 
Објект прикачен на пружина ќе осцилира. Претпоставувајќи дека пружината е идеална и полесна без придушување, движењето ќе биде едноставно и хармонично со аголот на фреквенција дадено со:<ref name="PoP1">{{Шаблон:Наведена книга|last = Serway,|first = Raymond A.|authorlink = |author2 = Jewett, John W.|title = Principles of physics - 4th Edition|publisher = Brooks / Cole - Thomson Learning|year = 2006|location = Belmont, CA.|pages = 375, 376, 385, 397|url = http://books.google.com/?id=1DZz341Pp50C&pg=PA376&dq=angular+frequency|doi = |id = |isbn = 978-0-534-46479-0}}</ref>
: <math> \omega = \sqrt{\frac{k}{m}} , </math>