Разлика помеѓу преработките на „Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Филолошкиот факултет „Блаже Конески“''' при [[Универзитет „Св. Кирил и Методиј“|Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Скопје]] е највисока образовна и научна и јавна установа од областа на [[филолошки науки|филолошките науки]] ([[наука за јазикот|науката за јазикот]], [[литература]] и [[дидактика]]та) во [[Република Македонија]].
 
Филолошкиот факултет е формиран на [[16 декември]] [[1946]] г. како дел од тогашниот прв македонски факултет - Филозофскиот, кој е темелник на идниот македонски универзитет, денешниот „Св. Кирил и Методиј”. Од тој ден, Филолошкиот факултет ,,Блаже Конески” егзистира 60 години (од [[1974]] г. како самостојна институција), и функционира на полето на македонското образование.
== Историјат ==
Филолошкиот факултет е формираноснован со закон што го донесе Владата на НР Македонија за организирање универзитет во Скопје во [[1945]] година и со посебно решение во [[1946]] година, а првите предавања започнале на [[16 декември]] [[1946]] г. како дел од тогашниот прв македонски факултет - [[Филозофски факултет|Филозофскиот]], кој е темелник на идниот македонски универзитет, денешниот „Св. Кирил и Методиј”. Од тој ден, Филолошкиот факултет ,,Блаже Конески” егзистира 60 години (од [[1974]] г. како самостојна институција), и функционира на полето на македонското образование.
Основачката комисија ја сочинувале првите македонски и тогаш речиси единствени научни и професорски профили - [[Блаже Конески]], д-р [[Михаил Петрушевски]], д-р [[Харалампие Поленаковиќ]], д-р [[Ѓорѓи Шоптрајанов]] и [[Љубен Лапе]].
Од [[1995]] година Филолошкиот факултет е преименуван во Филолошки факултет „Блаже Конески“.
 
== Домен на работа ==
Додипломските студии на Филолошкиот факултет траат 4 (четири) години, а од [[2005]] година наставата се изведува според критериумите на [[ЕКТ-систем]]от и [[Болоњска декларација|Болоњската декларација]]. Наставно-научната работа на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ е организирана и се изведува преку десет катедри.
На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ се организираат последипломски студии од научните области јазик и книжевност, и тоа: [[македонски јазик]], [[македонска книжевност]]; јазик и книжевност: [[англиски јазик]] и книжевност, [[романски јазици]] и книжевности, [[германски јазик]] и книжевност, [[источнословенски јазици|источнословенски]] и [[западнословенски јазици]] и книжевности, општа и [[компаративна книжевност]], [[турски јазик]] и книжевност и [[албански јазик]] и книжевност.
959

уредувања