Разлика помеѓу преработките на „Центрифугална сила“

нема опис на уредувањето
{{Classical mechanics}}
[[Податотека:Kettenkarussel.jpg|мини|десно|DieДеца Passagiereкои inпод einemдејство rotierendenна Kettenkarussellцентрифугалната werdenсила durchсе dieвозат Zentrifugalkraftна nach außen gedrängtвртелешка.]]
'''Центрифугална сила''' — [[инерцијална сила]], која што се појавува при вртење во круг и е насочена радиално од оската на ротација кон надвор. Често е предизвикана од [[инерцијата]] на телото. Последиците, односно влијанието на центрифугалната сила се често забележливи во секојдневниот живот, пример за тоа е [[центрифугата на машината за перење на алишта]] којашто ја исфрла водата нанадвор, истотака при [[возењето на мотор, велосипед]] при што возачот мора да се навалува, односно да “легнува” на кривината.
Во [[класичната механика]] центрифугалната сила означува