Разлика помеѓу преработките на „Центрифугална сила“

Нема измена во големината ,  пред 4 години
*... сила која што треба да се земе во предвид, кога движењето на телото се однесува на еден [[ротирачки систем]]. Оваа инертност се среќава исто така и при отсуството на центрипетална сила, сепак никогаш во инерцијален систем. Центрифугалната сила е прецизна сила. Таа не соодветствува со принципот на [[акција и реакција]]
== Историја ==
За првпат центрифугалната сила била опишана во 1644 во [[Принципи на филозофијата]] од [[Рене Декарт]]<ref>{{Literatur | Autor=René Descartes| Titel=Die Prinzipien der Philosophie, übersetzt von Artur Buchenau | Auflage=7.| Verlag=Felix Meiner Verlag | Ort=Hamburg | Jahr=1965 | Seiten= 86 ff}}</ref>. Квантитативно за прв пат произлегла во 1669 во едно писмо од [[Христијан ХигенсХajгенс]] насочено кон секретаријатот на Кралското општество [[Хенри Олденборг]], исто така и во неговиот “Хорологиум Осцилаториум” од 1673, подоцна надграден во 1703 под името “De Vis Centrifuga”. [[Исак Њутн]] ја опишува центрифугалната сила прв по Хигенс, но независно од “Позадината на Њутновиот принцип’.
Користејќија Центрифугалната сила Исак Њутн ја толкувал развиената форма на површината на течноста во едена ротирачка, отворена кофа за вода [[центрифугата на машината за перење на алишта]] како упатство за постоењето на еден [[апсолутен простор]].