Разлика помеѓу преработките на „Центрифугална сила“

*... сила која што треба да се земе во предвид, кога движењето на телото се однесува на еден [[ротирачки систем]]. Оваа инертност се среќава исто така и при отсуството на центрипетална сила, сепак никогаш во инерцијален систем. Центрифугалната сила е прецизна сила. Таа не соодветствува со принципот на [[акција и реакција]]
== Историја ==
За првпат центрифугалната сила била опишана во 1644 во [[Принципи на филозофијата]] од [[Рене ДескартесДекарт]]<ref>{{Literatur | Autor=René Descartes| Titel=Die Prinzipien der Philosophie, übersetzt von Artur Buchenau | Auflage=7.| Verlag=Felix Meiner Verlag | Ort=Hamburg | Jahr=1965 | Seiten= 86 ff}}</ref>. Квантитативно за прв пат произлегла во 1669 во едно писмо од [[Христијан Хигенс]] насочено кон секретаријатот на Кралското општество [[Хенри Олденборг]], исто така и во неговиот “Хорологиум Осцилаториум” од 1673, подоцна надграден во 1703 под името “De Vis Centrifuga”. [[Исак Њутн]] ја опишува центрифугалната сила прв по Хигенс, но независно од “Позадината на Њутновиот принцип’.
Користејќија Центрифугалната сила Исак Њутн ја толкувал развиената форма на површината на течноста во едена ротирачка, отворена кофа за вода [[центрифугата на машината за перење на алишта]] како упатство за постоењето на еден [[апсолутен простор]].
 
Во едена ротирачка вселенска станица, [[Плумбо]], направа за мерење на длабочина, покажувала на секое место од ротирачката оска. Слободно паѓачките објекти се одалечуваат се повеќе од [[Lotrichtung]] во правец спротивен од оној на вселенската станица.
Ова може да биде интерпретирано како една причина од [[силата на Кориолис]]. Патеката на кривината на еден слободно паѓачки објект во еден ротирачки референтен систем ја има формата на една [[кружна евалуанта]]. Таа е потполно независна од брзината на ротација на вселенската станица. Сепак зависи големината на оваа кружна евалуанта од радиусон на почетната кружна патека. Гледано од еден не ротирачки референтен систем, слободно паѓачките објекти се движат со константна брзина по една права линија која што лежи тангенцијално на нејзната претходна кружна патека.
При хоризонтално исфрлување, спротивно од правецот на ротација на станицата и со истата брзина на станицата, фрлениот објект постојано хоризонтално продолжува, се додека состојбата на објектот може да се занемарува. Гледано од еден не ротирачки референтен систем , овој објект стои едноставно на едно место, додека станицата се врти понатаму.
 
== Упатства/референции ==
<references>