Разлика помеѓу преработките на „Центрифугална сила“

 
===Равенки===
Извор [[Податотека:Zentrifugalkraft.svg|miniatur|Zentrifugalkraft bei einer Kreisbewegung]]
 
За една кружна патека центрифугалната сила е поврзана со масата на телото, радиусот и квадратот на неговата кружна брзина, односно:
 
: <math>F_\text{Zfc} \;=\; m\, \omega^2 \,r</math>
 
[[Брзината при транслаторно движење]] <math>v</math> зависи од <math>\omega = v/r</math>.
 
Од тука во независност од [[кружната брзина]], центрифугалната сила може да се искаже како: <math>F_\text{Zfc} \;=\; m\,\frac{v^2}{r}</math>
 
[[Забрзувањето при центрифугална сила]] е еднакво на: <math>a_\text{Zfc} \;=\; \omega^2 \,r</math> и
 
: <math>a_\text{Zfc} \;=\; \frac{v^2}{r}</math>.
и
 
: <math>a_\text{Zf} \;=\; \frac{v^2}{r}</math>.
 
Овие формули важат подеднакво кога тело се движи по крива патека. Притоа [[радиусот на кривината]] <math>r</math> , радиус на минималниот круг, на одредени места од телото се стиснува од страна на кривината. И <math>\omega</math> е кружната брзина на телото во овој систем.
Овие формули се користат исто така и за пресметување на силината на центрипеталната сила. Таа е подеднакво силна колку и центрифугалната и е егазтно спротивно насочена. Мислењето дека центрифугална е поголема од центрипеталната е погрешно.
 
=== Изведување за движење по кривина ===