Разлика помеѓу преработките на „Центрифугална сила“

нема опис на уредувањето
(Центрифугална сила #ПРЕНАСОЧУВАЊЕ Zentrifugalkraft Категорија:Физика)
 
'''Центрифугална сила''' (од [[латински]] ”центар”, “средина” и “бега”) е [[инерцијална сила]], која што се појавува при вртење во круг и е насочена радиално од оската на ротација кон надвор. Често е предизвикана од [[инерцијата]] на телото. Последиците, односно влијанието на центрифугалната сила се често забележливи во секојдневниот живот, пример за тоа е [[центрифугата на машината за перење на алишта]] којашто ја исфрла водата нанадвор, истотака при [[возењето на мотор, велосипед]] при што возачот мора да се навалува, односно да “легнува” на кривината.
Во [[класичната механика]] центрифугалната сила означува
*... отпорот на кого телото по [[принципот на инерција]] се спротиставува на промената на неговиот правец на движење, кога се движи по искривена патека. Центрифугалната сила е спротивна на [[центрипеталната]], но тие се исти по големина. Во случајов [[центрифугалната сила]] е онаа која што ја предизвикува промената на правецот на движење. Во [[алембертовата инерција]] стојат центрифугалната и центрипеталната сила во рамнотежа.