Разлика помеѓу преработките на „Полски јазик“

с
поправки
с
с (поправки)
 
 
* [[Голема ПолскаГолемополска|Голем полски]], се зборува вп западниот дел од земјата
* [[Мала ПолскаМалополска|Мал полскиМалополски]], се зборува во јужниот и југоисточниот дел од земјата
* [[Мазовски јазик|мазовски]] се зборува во централните и источните делови на Полска. Овој дијалект/ јазик е сличен со [[Кашупски јазик|кашупскиот јазик]].
* [[Шлезиски јазик|шлезиски]], се зборува во југозападниот дел од Полска. (контраверзен)