Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Одземени 3.196 бајти ,  пред 5 години
 
== Мионско распаѓање ==
''Во изработка''
[[Податотека:Најчестите распаѓање на Mион.png|alt=Најчесто распаѓање на Mион|thumb|Најчесто распаѓање на Mион]]
Мионите се нестабилни елементарни честички и се потешки од [[Електрон|електроните]] и [[Неутрон|неутроните]] но полесен од сите други честички. Тие се распаѓаат преку слабите интеракции. Бидејќи Lepton броевите можат да бидат конвензирани, еден од производ на неутронскиот Мион кој се распаѓа мора да биде од типот на Мион неутрони и од другите електронски-типви antineutrino едно (antimuon распаѓање произведува соодветните античестички. Така сите миони се распаѓаат на најмалку еден електрон, и две неутрона. Понекогаш, освен овие потребни производи, дополнителни други честички кои немаат нето полнење и вртењето на нула (на пример, еден пар на фотони, или електрон-позитрон пар), се произведени.
 
Мион распаѓање (понекогаш се нарекува Мишел распаѓање после Луис Мишел) е можно наједноставно: Мионот се распаѓа на електрони, на електрони antineutrino и Мион неутрони. Анти мионите најчесто се распаѓа во соодветните античестички: позитрон, еден електрон неутрон и Мион antineutrino. Во формулаичени термини, овие две распаѓања се:
 
[[Податотека:Fefwewf.JPG|thumb|[[Фајнман дијаграм]] на Mион распаѓање]]{{subatomic particle|muon}} → {{subatomic particle|electron}} + {{subatomic particle|electron antineutrino|link = https://en.wikipedia.org/wiki/Electron_neutrino#Electron_antineutrino}} + {{subatomic particle|muon neutrino}}
 
{{subatomic particle|antimuon}} → {{subatomic particle|positron|link = yes}} + {{subatomic particle|electron neutrino}} + {{subatomic particle|muon antineutrino}}
 
Средниот животен век на, τ = 1 / Γ, (позитивен) Mион е (2,1969811 ± 0,0000022) μs.
 
Mионовото пропаѓање широко произлегува од златното правило на [[Енрико Ферми|Ферми]] следува право на зависност петтиот моќ Сарџент за mμ,
 
<math>\Gamma=\frac{G_F^2 m_\mu^5}{192\pi^3}I\left(\frac{m_e^2}{m_\mu^2}\right),</math>
 
каде што, <math>I(x)=1-8x-12x^2\ln x+8x^3-x^4</math> е постојана спрега на Ферми и е дел од максималната енергија што се пренесува на електроните.
 
== Мион атоми ==
31

уредување