Разлика помеѓу преработките на „Лима“

Додадени 658 бајти ,  пред 4 години
с
с
[[Податотека:Climate Chart Lima.svg|thumb|лево|160px|ПРосечна температура на Лима.]]
 
Климата на Лиме е мошне блага, покрај тоа што е лоцирана во тропските предели. Лима има суптропска и [[пустинска клима]]. Температурата варирасе движи од блага на топло (на пример, ни ладно, ни многу топло). Просечните дневни температури во [[зима]] се од 12 ° C (54 ° F) toдо 20 ° C (68 ° F). Зимските денови обично доаѓаат придружени со постојано облачно [[небо]] и [[магла]]. Во лето, дневната максимална температурата е околу 29 ° C (84 ° F) со дневен минимална температура околу 19 ° C (66 ° F). [26 ] Во текот на настаните од типот Ел Нињо, климата на Лима е сериозно нарушена, температурите на водата долж брегот, што обично се околу 17-19 ° C (65 - 68 ° F) стануваат многу потопли, што предизвикува високите и ниските температури да се зголемат за неколку степени.
 
Релативната влажност е секогаш многу висока, особено наутро и произведува кратка утринската магла од [[јуни]] до [[декември]], како и постојаните ниски облаци од [[мај]] до [[ноември]]. Лима има само 1.284 часа сонце во една година, 28.6 часа во јули и 179.1 часа во [[јануари]], исклучително ниски вредности за географската ширина.
Врнежите од дожд се многу мали. Внатрешните локации добиваат врнежи некаде помеѓу 1-6 cm, што главно се акумулира во текот на зимските месеци.
 
{{Infobox Weather box
|location = Лима
|collapsed=collapsed
|metric first = Y
|location=Лима
|single line = Y
|single_line =Yes
|Jan high C = 25.8
|metric_first =Yes
|Jan_Hi_°Feb high C = 26.5
|Feb_Hi_°Mar high C = 26.0
|Mar_Hi_°Apr high C = 2624.3
|Apr_Hi_°May high C = 2421.7
|May_Hi_°Jun high C = 2219.7
|Jun_Hi_°Jul high C = 2018.7
|Jul_Hi_°Aug high C = 1918.4
|Aug_Hi_°Sep high C = 18.7
|Sep_Hi_°Oct high C = 19.9
|Oct_Hi_°Nov high C = 2021.9
|Nov_Hi_°Dec high C = 2223.9
|year high C= 22.1
|Dec_Hi_°C = 24
|Year_Hi_°Jan mean C = 22.5
|Jan_Lo_°Feb mean C = 2023
|Feb_Lo_°Mar mean C = 2022.6
|Mar_Lo_°Apr mean C = 2021
|Apr_Lo_°May mean C = 18.9
|May_Lo_°Jun mean C = 17.5
|Jun_Lo_°Jul mean C = 16.9
|Jul_Lo_°Aug mean C = 1516.5
|Aug_Lo_°Sep mean C = 1516.7
|Sep_Lo_°Oct mean C = 1517.6
|Oct_Lo_°Nov mean C = 1619.2
|Nov_Lo_°Dec mean C = 1720.8
|Dec_Lo_°year mean C = 1819.4
|Year_Lo_°Jan low C = 1719.1
|Feb low C = 19.4
|Jan_Precip_cm = |Jan_Precip_mm = 0
|Mar low C = 19.2
|Feb_Precip_cm = |Feb_Precip_mm = 0
|Apr low C = 17.6
|Mar_Precip_cm = |Mar_Precip_mm = 0
|May low C = 16.1
|Apr_Precip_cm = |Apr_Precip_mm = 0
|Jun low C = 15.3
|May_Precip_cm = |May_Precip_mm = 0
|Jul low C = 15.0
|Jun_Precip_cm = |Jun_Precip_mm = 2.5
|Aug low C = 14.6
|Jul_Precip_cm = |Jul_Precip_mm = 5
|Sep low C = 14.6
|Aug_Precip_cm = |Aug_Precip_mm = 2.5
|Oct low C = 15.2
|Sep_Precip_cm = |Sep_Precip_mm = 2.5
|Nov low C = 16.4
|Oct_Precip_cm = |Oct_Precip_mm = 2.5
|Dec low C = 17.7
|Nov_Precip_cm = |Nov_Precip_mm = 0
|year low C= 16.7
|Dec_Precip_cm = |Dec_Precip_mm = 0
|Jan precipitation mm = 0.9
|Year_Precip_cm = |Year_Precip_mm = 7.5
|Feb precipitation mm = 0.3
|source =Weatherbase<ref name=Weatherbase>{{цитирана веб страница
|Mar precipitation mm = 4.9
|url=http://www.weatherbase.com/weather/weather.php3?s=82648&refer=&units=metric
|Apr precipitation mm = 0.0
|title=weatherbase
|May precipitation mm = 0.1
|dateformat = mdy
|Jun precipitation mm = 0.3
|accessdate=Nov 23 2007
|Jul precipitation mm = 0.3
|language=}}</ref>
|Aug precipitation mm = 0.3
|accessdate=Nov 2007
|Sep precipitation mm = 5.4
}}
|Oct precipitation mm = 0.2
|Nov precipitation mm = 0.0
|Dec precipitation mm = 0.3
|year precipitation mm=13.0
|Jan humidity = 81.6
|Feb humidity = 82.1
|Mar humidity = 82.7
|Apr humidity = 85.0
|May humidity = 85.1
|Jun humidity = 85.1
|Jul humidity = 84.8
|Aug humidity = 84.8
|Sep humidity = 85.5
|Oct humidity = 83.5
|Nov humidity = 82.1
|Dec humidity = 81.5
|year humidity= 82.8
|Jan sun = 179.1
|Feb sun = 169.0
|Mar sun = 139.2
|Apr sun = 184.0
|May sun = 116.4
|Jun sun = 50.6
|Jul sun = 28.6
|Aug sun = 32.3
|Sep sun = 37.3
|Oct sun = 65.3
|Nov sun = 89.0
|Dec sun = 139.2
|source 1 = [[Светска метеоролошка организација]] ([[ООН]])<ref name=WMO>{{нмс
| url = http://worldweather.wmo.int/029/c00108.htm
| title = Светска метеоролошка информативна служба – Лима
| publisher = Светска метеоролошка организација
| accessdate = 15 May 2012}}</ref>
|source 2 =sunshine and humidity<ref name=Molina/>
|date=August 2010}}
 
== Демографија ==