Разлика помеѓу преработките на „Дозиметрија“

Одземени 3 бајти ,  пред 4 години
Националните лабораториски стандарди, како што се [[Националната физичка лабораторија, Велика Британија | NPL]] обезбедија фактори на калибрација за јонизација на комори и други мерни уреди за конвертирање на отчитувањето на инструментот на апсорбираната доза. Стандардните лаборатории работат со Примарен стандард, што е нормално да се калибрира со апсолутна [[калориметрија]], затоплување на супстанции, кога тие ја апсорбираат енергијата. Корисникот ги праќа своите второстепени Стандарди до лабораторија, каде што е изложен на познатата количина на зрачење (изведени од Примарниот стандард) и факторот е издаден за да конвертира читање на инструментот за таа доза. Корисникот може потоа да го користи ниговиот второстепен Стандард за да се изведат фактори на калибрација за други инструменти што се користат, кои потоа стануваат терцијарно стандардни, или поле на инструменти.
 
На [[Националната физичка лабораторија, Велика Британија | NPL]] во Велика Британија работи графит-калориметар за апсолутна фотон-дозиметрија. Графитот се користи наместо вода бидејќи нејзиниот [[специфичен топлински капацитет]] е една шестина од тој на водата, а со тоа зголемувањето на температурата во графитот е 6 пати повеќе од износот во вода и мерењата се поточни. Постојат значајни проблеми во изолираниот графит од лабораторија со цел да се измерат мали температурни промени. Смртоносна доза на зрачење на човечко е околу 10-20 Gy. Ова е 10-20 џули по килограм. А 1 & nbsp; м <sup> 3 </ sup> парче графит со тежина 2 & nbsp; грама би апсорбирало околу 20-40 mJ. Со специфичен топлински капацитет од околу 700 J · Kg <sup> -1 </ sup> · К <sup> -1 </ sup>, ова е еднакво на порастот на температурита за само 20 mK.
 
Дозиметријата во радиотерапијата ([[линеарен акцелератор на честички]] во надворешната терапија со зрак) рутински се калибрира со користење на [[јонизациска комора]] <ref>Hill R, Mo Z, Haque M, Baldock C, 2009. An evaluation of ionization chambers for the relative dosimetry of kilovoltage x-ray beams. Medical Physics. 36 3971-3981.</ref> или технологија на диоди или гел дозиметри.<ref>Baldock C, De Deene Y, Doran S, Ibbott G, Jirasek A, Lepage M, McAuley KB, Oldham M, Schreiner LJ, 2010. Polymer gel dosimetry. Phys. Med. Biol. 55 R1–R63.</ref>
31

уредување