Разлика помеѓу преработките на „Дозиметрија“

 
===Стандарди за калибрација на мерни инструменти===
Бидејќи човечкото тело има околу 70% вода и вкупната густина е блиску до 1 g / cm <sup> 3 </ sup>, мерењето на дозата обично се пресметува и калибрира како доза на водата.
 
Националните лабораториски стандарди, како што се [[Националната физичка лабораторија, Велика Британија | NPL]] обезбедија фактори на калибрација за јонизација на комори и други мерни уреди за конвертирање на отчитувањето на инструментот на апсорбираната доза. Стандардните лаборатории работат со Примарен стандард, што е нормално да се калибрира со апсолутна [[калориметрија]], затоплување на супстанции, кога тие ја апсорбираат енергијата. Корисникот ги праќа своите второстепени Стандарди до лабораторија, каде што е изложен на познатата количина на зрачење (изведени од Примарниот стандард) и факторот е издаден за да конвертира читање на инструментот за таа доза. Корисникот може потоа да го користи ниговиот второстепен Стандард за да се изведат фактори на калибрација за други инструменти што се користат, кои потоа стануваат терцијарно стандардни, или поле на инструменти.
31

уредување