Разлика помеѓу преработките на „Сончево зрачење“

с
с
== Животот на Земјата ==
Опстанокот на речиси сите животни форми на Земјата зависи од сончевата светлина. Растенијата ја користат сончевата светлина за процесот наречен [[фотосинтеза]]. Животните индиректно ја користат сончевата светлина, преку внесување на растенија во својата исхрана.
Релативно скорешните откритија на [[јаглен]], [[петролеумнафта]] и [[природенземен гас]] претставуваат употреба на сончевата светлина заробена во земјата милиони години. Фосилните горива се остатоци од древни растенија и животни, и претставуваат искористлив извор на дополнителна енергија на Земјата. Но, количеството на фосилните горива е ограничено. Постојат повеќе теории кои зборуваат за алтернативни средства за добивање енергија на Земјава, но и за катастрофите кои би го снашле човештвото при недостаток на извори на енергија. Фосилно-нуклеарната ера е само една кратка епизода во [[историја]]та на човештвото. Таа се протега во епохата од почетокот на индустријализацијата до исцрпувањето на [[фосил]]ните ресурси. Пред тоа човештвото живеело само од енергијата на Сонцето, но благодарение на новите [[технологија|технологии]], ќе биде можно да се користи енергијата од [[Сонце]]то многу подобро и пофлексибилно.
 
== Културни аспекти ==