Разлика помеѓу преработките на „Социологија“

Додадени 226 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
{{внимание}}
{{вики}}
[[File:Социолошки терминолошки речник.pdf|thumb|мини|десно|Социолошки терминолошки речник (кликнете за да го отворите во целост)]]
'''Социологија''' е наука за [[човек|човечките]] [[општество|општества]].<ref>"Comte, Auguste, A Dictionary of Sociology (3rd Ed), John Scott & Gordon Marshall (eds), Oxford University Press, 2005, ISBN 0-19-860986-8, ISBN 978-0-19-860986-5</ref> Таа е [[општествена наука]] (што е и всушност нејзин неформален [[синоним]]) која користи разновидни методи на [[позитивизам|емпириско истражување]]<ref name="Classical Statements8">{{Цитирана книга |author=Ashley D, Orenstein DM |title=Sociological theory: Classical statements (6th ed.) |publisher=Pearson Education |location=Boston, MA, USA |year=2005 |pages=3–5, 32–36 |isbn=}}</ref> и [[критичка теорија|критичка анализа]]<ref name="Classical Statements4">{{Цитирана книга |author=Ashley D, Orenstein DM |title=Sociological theory: Classical statements (6th ed.) |publisher=Pearson Education |location=Boston, MA, USA |year=2005 |pages=3–5, 38–40 |isbn=}}</ref> за развивање и обработување тело на знаење и теорија за човечката општествена дејност, често со цел да се примени таквото знаење за проследување на општествената благосостојба. Предметот на проучување се движи од [[микросоциологија|микро]] ниво на [[агенси (социологија)|агенси]] и [[општествена интеракција|интеракција]] до [[макросоциологија|макро]] ниво на системи и [[општествени структури]].<ref name="Giddens Intro"> Giddens, Anthony, Duneier, Mitchell, Applebaum, Richard. 2007. ''Introduction to Sociology. Sixth Edition.'' New York: W.W. Norton and Company</ref>