Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Одземени 2 бајти ,  пред 4 години
Со оваа промена на дефинирањето, поимот ''ми мезон'' бил напуштен, и заменет за секоја можност со современиот поим ''мион'', со што поимот ми мезон заминал во историјата. Во новиот кварков модел, останатите видови на мезони продолжиле да се именуваат со покусите поими (на пример, ''пион'' за пи мезонот), но во истиот случај за мионот го задржал покусото име мион и никогаш повторно не било користено старото име „ми мезон“.
 
Последователното препознавање на „ми мезонот“ мион, како едноставно станува збор за „тежок електрон“ кој немал никаква улога во јадрените заемодејства, биле несоодветни и изненадувачки во тој период, па така добитникот на Нобелова награда [[Ајзак. Исак. Раби]] има изјавено, „Кој ги нареди ова?“
 
При [[Временско скусување на подвижни честици|Роси–Халовиот експеримент]] (1941), мионите биле искористени за првпат да се набљудува [[временска дилатација|временската дилатација]] (или [[контракција на должината|контракцијата на должината]]) предвидена од [[специјална релативност|специјалната релативност]].
31

уредување