Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 5 бајти ,  пред 4 години
При [[Временско скусување на подвижни честици|Роси–Халовиот експеримент]] (1941), мионите биле искористени за првпат да се набљудува [[временска дилатација|временската дилатација]] (или [[контракција на должината|контракцијата на должината]]) предвидена од [[специјална релативност|специјалната релативност]].
 
== МионМионски извори ==
 
На Земјата, повеќето природни миони се создадени од квазари и супернови, кои се состојат главно од [[Протон|протони]], кои доаѓаат од вселената со многу голема енергија.
 
Околу 10.000 миони пристигнале на секој квадратен метар на површината на Земјата во една минута; овие честички се формираат како нус-производи од [[Космичко зрачење|космичките зраци]], судир со молекули во горниот дел од атмосферата. Се движат со релативистички брзини, мионите можат да навлезат десетици метри во карпи и други материи.
 
 
== Мион распаѓање ==
31

уредување