Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Одземени 4 бајти ,  пред 4 години
Последователното препознавање на „ми мезонот“ мион, како едноставно станува збор за „тежок електрон“ кој немал никаква улога во јадрените заемодејства, биле несоодветни и изненадувачки во тој период, па така добитникот на Нобелова награда [[Ајзак. Исак. Раби]] има изјавено, „Кој ги нареди ова?“
 
При [[временскаВременско дилатацијаскусување на подвижни честичкичестици|Роси–Халовиот експеримент]] (1941), мионите биле искористени за првпат да се набљудува [[временска дилатација|временската дилатација]] (или [[контракција на должината|контракцијата на должината]]) предвидена од [[специјална релативност|специјалната релативност]].
 
== Мион извори ==
31

уредување