Разлика помеѓу преработките на „Прекршување (физика)“

с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Прекршување''' или '''рефракција''' е промена на насоката на ширење на [[бран]] при неговото преминување од една во друга [[преносна средина|преносна материјална средина]].
Ваквиот феномен се објаснува со помош на [[закон за зачувување на енергијата|законите за запазување на енергијата]] и [[импулс (механика)|импулсот]]. Поради менување на материјалната средина низ која се шири бранот, неговата [[фазна брзина]] се менуваа соодветно на средината, но [[фреквенција]]та останува иста. Појавата може да се воочи кога бранот зафаќа агол различен од 0° со нормалата на граничната линија меѓу двете различни средини. Најчесто забележана појава е прекршувањето на [[светлина]]та. Но, сите видови бранови подлежат на прекршување при премин од една во друга средина - [[звук|звучните бранови]], [[водни бранови|брановите во водата]] при премин во област со поголема длабочина итн.
Прекршувањето е опишано со [[СнелиусовСнелов закон|СнелиусовиотСнеловиот закон за прекршување]]: При прекршување на брановите упадниот зрак, нормалата и зракот на прекршениот бран лежат во иста рамнина. Односот на синусот на [[упаден агол|упадниот агол]] ''θ<sub>1</sub>'' и синусот [[агол на прекршување|аголот на прекршување]] ''θ<sub>2</sub>'' е еднаков на односот на брзините на ширењето на бранот во средината во која бранот упаѓа и брзината на средината во која се прекршува (''v''<sub>1</sub> / ''v''<sub>2</sub>). Овој однос е наречен релативен [[индекс на прекршување]] на средината 2 во однос на средината 1 (''n''<sub>21</sub> = ''n''<sub>2</sub> / ''n''<sub>1</sub>):
:<math>\frac{\sin\theta_1}{\sin\theta_2} = \frac{v_1}{v_2} = \frac{n_2}{n_1}.</math>
Упадниот бран, всушност, делумно се прекршува, а делумно се [[рефлексија|одбива]] (тоа го објаснуваат [[Френелови равенки|Френеловите равенки]]).
*[http://www.phy.hk/wiki/englishhtm/RefractionByPrism.htm Java симулација на прекршување низ призма]
*[http://www.flipcode.com/archives/reflection_transmission.pdf Одбивање и прекршување во Ray Tracing], едноставна, но темелна дискусија за математиката зад прекршувањето и одбивањето на брановите.
*[http://www.interactagram.com/physics/optics/refraction/ Симулација на прекршување на светлински блесок] – објаснение за прекршувањето и СнелиусовиотСнеловиот закон.
*[http://qed.wikina.org/refraction/ Анимации на оптичко прекршување]
 
34

уредувања