Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Одземени 4 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
'''Мион''' '''(μ)''' — [[елементарна честичка]] слична на [[електрон]]от, со [[електричен полнеж]] од −1&nbsp;''e'' и [[спин|спин {{frac|1|2}}]], но со многу поголема маса ({{val|105.7|ul=MeV/c2}}). Тој е класифициран како [[лептон]], заедно со електронот (маса 0,511 MeV/с<sup>2</sup>), тау-честичката (маса 1.776,82 MeV/c<sup>2</sup>), и трите [[Неутрино|неутрина]] (електронско неутроно νЕ, мионско неутрино νμ и тау-неутрино ντ). Како што е во случај со другите лептони, за мионите се верува дека немаат подструктура, односно не се изградени од други помали честички.
 
Мионот е нестабилна [[субатомска честичка]] со [[просечен животен век]] од {{val|2.2|ul=µs}}. Помеѓу сите познати нестабилни [[субатомска честичка]]и, само неутронот (трае околу 15 минути) и неколку [[атомско јадро|атомски јадра]] имаат подолг период на полураспаѓање; другите се распаѓаат значително побрзо. Распаѓањето на мионот (како и на [[неутрон|неутронот]], најдолготрајниот нестабилен [[барион]]),е исклучително под дејство на [[слабо заемнодејствозаемодејство|слабото заемнодејствозаемодејство]]. Распадот на мионот секогаш продуцира најмалку три честички кои мораат да вклучат [[електрон]] од ист полнеж како мионот и две [[неутрино|неутрина]] од различен тип.
 
Како и сите елементарни честички, Мионот има соодветна [[античестичка]] со спротивен полнеж (+1&nbsp;''e'') но еднаква [[маса]] и спин: '''антимионот''' (исто така наречен „позитивен мион“). Мионите се одобележани со {{SubatomicParticle|Muon-}} а антимионите со {{SubatomicParticle|Muon+}}. Мионите предходно биле наречени '''ми мезони''', но не се класифицирани како [[мезон]]и од страна на современите честични физичари (Погледајте {{section link||Историја}}), и името повеќе не е во употреба од страна на физичарите.