Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 9 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
 
Како и сите елементарни честички, Мионот има соодветна [[античестичка]] од спритивен полнеж (+1 ''e'') но еднаква [[маса]] и спин: '''антимионот''' (исто така наречен "позитивен мион"). Мионите се одобележани од {{SubatomicParticle|Muon-}} и антимионите од {{SubatomicParticle|Muon+}}. Мионите предходно биле наречени '''ми мезони''', но не се класифицирани како [[мезон]]и од страна на современите честични физичари (Погледајте {{section link||Историја}}), и името повеќе не е во употреба од страна на физичарите.
 
Мионите имаат маса од 105.7 MeV / с2, што е околу 207 пати поголема од онаа на електронот. Поради нивната голема маса, мионите не се толку остро забрани кога тие се соочуваат со електромагнетни полиња, и не испуштаат bremsstrahlung (бавно зрачење). Ова им овозможува на мионите на дадена енергија да навлезат многу подлабоко во материјата од електрони, со оглед на забавување на електрони и миони се должи пред се губење на енергија со механизам bremsstrahlung. Како пример, т.н. "секундарни„секундарни миони"миони“, генериранисоздадени од космичките зраци кои можат да продрат до површината на Земјата, па дури и во длабоките рудници.
Бидејќи мионите имаат многу голема маса и енергија во споредба со [[енергија на распаѓање|енергијата на распаѓање]] при радиоактивност, никогаш не се создаваат при [[радиоактивно распаѓање]]. Но сепак во голем број се создаваат при заемнодејства при високи енергии во материјата во одредени [[забрзувач на честички|забрзувачи на лестички]] експрерименти со [[хадрон]]и, или пак по природен пат со заемнодејство на [[космички зраци|космичките зраци]] со материја. Овие заемнодејства на почетокот првично создаваат [[пи мезон]]и, кои најчесто се распаѓаат на миони.
 
Бидејќи мионите имаат многу голема маса и енергија во споредба со [[енергија на распаѓање|енергијата на распаѓање]] при радиоактивност, никогаш не се создаваат при [[радиоактивно распаѓање]]. Но сепак во голем број се создаваат при заемнодејства при високи енергии во материјата во одредени експрерименти со [[забрзувач на честички|забрзувачи на лестичкичестички]] експрерименти сона [[хадрон]]и, или пак по природен пат со заемнодејство на [[космички зраци|космичките зраци]] со материја. Овие заемнодејства на почетокот првично создаваат [[пи мезон]]и, кои најчесто се распаѓаат на миони.
Како и во случајот со наелектризираните лептони,мионот може да се поврзе со [[мионско неутрино|мионското неутрино]], означено со {{SubatomicParticle|Muon neutrino}}, што всушност не е истата честичка како [[електронско неутрино|електронското неутрино]], и не учествува во истите јадрени реакции.