Разлика помеѓу преработките на „Движење на неврзаните“

Нема измена во големината ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
}}
 
'''Движењето на неврзаните''' е меѓународна организација во која членуваат 118120 земји членки главно [[земји во развој]]. Движењето на неврзаните се занимава со прашањето на националните борби за независност, надминувањето на сиромаштијата, економскиот развој на земјите и се противи на [[колонијализам|колонијализмот]], [[империјализам|империјализмот]] и [[нео-колонијализам|нео-колонијализмот]]. Земјите членки на Движењето на неврзаните претставуваат 55% од населението на Земјата и речиси 2/3 од членките на [[ОН|Обединетите нации]].
 
[[СФРЈ|СФР Југославија]] до својот распад беше една од основачите и предводниците на Движењето. Нејзините земји наследнички по стекнувањето на независност го изгубија интересот за членување во движењето, но некои, [[Босна и Херцеговина]] и [[Србија]], имаат статус на набљудувачи.