Разлика помеѓу преработките на „Реторика“

Додадени 643 бајти ,  пред 5 години
проширување на воведот и додавање на шаблон за филозофски никулец
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
(проширување на воведот и додавање на шаблон за филозофски никулец)
 
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Реторика''' (од грчки ρήτωρ, rhêtôr, "оратор„оратор, говорник"говорник“) е една од трите првични [[либералнислободни уметности]] или trivium (другитезаедно две члена сесо [[дијалектика|дијалектиката]] и [[граматика|граматиката]]). Во текот на својата историја долга 2500 години, поимот се користи дакако означуваознака за многу нешта, но под реторика денес се мисли на уметностаспособноста на убедување преку [[јазик]]. РеторикаПрвите можетеориски дасогледби обележуваза начинреториката се во антиката, каде на кој[[Аристотел]] поединецму се надоврзуваприпишува првата формална обработка на одреденадисциплината. темаПостои клучна разлика помеѓу она што се нарекува говорништво, беседништво или [[идеја]]ораторство сои целона дашто госе убединарекува реторика. Имено, беседништвото се однесува на конкретната изведба, практичното остварување на беседата, додека реториката се однесува на теориското обмислување на другиотговорништвото.{{Филозофија-никулец}}
 
{{Нормативна контрола}}