Разлика помеѓу преработките на „Ефект на стаклена градина“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Стаклечки_гасови.jpg|right|thumb|Гасови на стаклената градина]]
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Ефектот на стаклена градина''' е природен феномен што ја загрева Земјата до околу 33 °С<ref name="Енциклопедија">{{наведена книга|last=Питмен|first=А.Џ.|editor=Оливер, Џон. Е.|title=Енциклопедија на светската климатологија|edition=2010|publisher=Просветно дело|location=Скопје|language=македонски|pages=273–280}}</ref>.
[[Податотека:Стаклечки_гасови.jpg|right|thumb|Гасови на стаклената градина]]За 2,5 милиони години, Земјината клима се променила кружејќи од ледени ери, па се до потопли периоди. Но во последниот век, температурите на Земјата пораснале неверојатно брзо. Научниците сметаат дека тоа е човечка активност која ги покачува температурите, позната под името Глобално затоплување. Откако започна индустриската револуција Фабриките, Електраните и конечно автомобилите преработиле големи количини на фосилни горива како што е нафтата испуштајќи големи количини на Јаглерод Диоксид и други гасови во атмосферата. Овие гасови на стаклената градина ја заробуваат топлината на Земјата, во природно настанатиот процес кој се нарекува '''Ефект на стаклена градина'''. Ефектот на стаклена градина започнува со Сонцето и енергијата која ја зрачи на Земјата. Земјата и атмосферата апсорбираат дел од оваа енергија, додека остатокот се враќа назад во Вселената.
 
[[Податотека:Стаклечки_гасови.jpg|right|thumb|Гасови на стаклената градина]]За 2,5 милиони години, Земјината клима се променила кружејќи од ледени ери, па се до потопли периоди. Но во последниот век, температурите на Земјата пораснале неверојатно брзо. Научниците сметаат дека тоа е човечка активност која ги покачува температурите, позната под името Глобално затоплување. Откако започна индустриската револуција Фабриките, Електраните и конечно автомобилите преработиле големи количини на фосилни горива како што е нафтата испуштајќи големи количини на Јаглерод Диоксид и други гасови во атмосферата. Овие гасови на стаклената градина ја заробуваат топлината на Земјата, во природно настанатиот процес кој се нарекува '''Ефект на стаклена градина'''. Ефектот на стаклена градина започнува со Сонцето и енергијата која ја зрачи на Земјата. Земјата и атмосферата апсорбираат дел од оваа енергија, додека остатокот се враќа назад во Вселената.
== Вовед ==
[[File:Стаклена градина.jpg|thumb|200px|right|Приказ на опсегот и количеството на електромагнетно зрачење емитирани од сонцето и земјината површина]]
[[File:Стаклена градина (2).jpg|thumb|мини|десно|Отстапувања на температурата (°С) од просекот за периодот од 1861 до 1990 година]]
Иако уште треба да се научи за глобалното затоплување многу организации го намалуваат испуштањето на гасовите за да го намалат влијанието на Глобалното затоплување и Ефектот на Стаклена градина.
[[File:Ефект на стаклена градина.pdf|thumb|мини|десно|Поглавје посветено на ефектот на стаклена градина во Енциклопедијата на светската климатологија (8 страници)]]
 
Дали треба да се грижиме за глобалното затоплување и засилениот ефект на Стаклена градина?
Одговорот е секако, да. Мора да сториме нешто за да ги намалиме гасовите на стаклената градина, кои ние ги произведуваме. Ова може да го постигнеме со
 
{{Нормативна контрола}}
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
[[Категорија:Екологија]]