Разлика помеѓу преработките на „Прва македонско-косовска ударна бригада“

с
[[Податотека:Februarski pohod 1944.jpg|мини|десно|Првата македонско-косовска бригада во Февруарскиот поход.]]
 
Со концентрирањето на единиците на НОВ и ПО Македонија на Кожуф, на 20 јануари 1944 година, ЦК КПМ и ГШ за Македонија донеле одлука единиците да дејствуваат во три правци. Притоа, Првата македонско-косовска бригада требало да дејствува во западен правец и да продре до Азот.
Бригадата учествувала во [[Февруарски поход|Февруарскиот поход]] (во првата половина на февруари 1944), во кој поминала околу 300 km. На 12 април 1944 во село [[Долно Родиво]], Мегленско бригадата била поделена на група македонски и група косовски батаљони и била упатена кон Дебарца. Притоа со борбите со бугарските и германските сили во Охридско и Кичевско (29 април - 6 мај), Дебарца била повторно ослободена.
 
Бригадата учествувала во [[Февруарски поход|Февруарскиот поход]] (во првата половина на февруари 1944), во кој поминала околу 300 km. На 12 април 1944 во село [[Долно Родиво]], Мегленско бригадата била поделена на група македонски и група косовски батаљони и била упатена кон Дебарца. Притоа со борбите со бугарските и германските сили во Охридско и Кичевско (29 април - 6 мај), Дебарца била повторно ослободена.
 
== Пролетна офанзива ==