Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

нема опис на уредувањето
с (Робот: Селам 1 меѓујазични врски во Википодатоци на d:q12285611)
[[Податотека:Македонија на Македонците.jpg|мини|200п|десно|Македонија за Македонците'']]
'''Македонија на Македонците''' е идеал на македонските патриоти и револуционери во борбата против [[Отоманската империја]] за слобода, човекови права и создавање на самостојна македонска држава <ref><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003''</small></ref>. Со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од македонското националноослободително движење и неразделен дел од неговиот идеал и стремеж. Мотото има неколку варијанти: ''Македонија за Македонија'', ''Македонија на Македонците'' и ''Македонија за Македонците''. Особено овие зборови ќе имаат одглас во меѓународната јавност по говорот на англискиот политичар и тогашен премиер [[Вилијам Гладстон]] во однос на [[Македонското прашање]] и неговото решавање <ref name="DZBMN"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, том еден, Униврзитет Кирил и Методиј - Факултет за философско - историски науки, Скопје, 1981''</small></ref>.
 
== Појава ==
 
== Македонска револуционерна организација ==
 
{{Македонска револуционерна организација}}
Во 90 - тите години на [[19 век]] во [[Македонија]] со појавува [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] со што се дал нов инпулс на македонското националноослободително движење. Оваа организација целосно го прифатила мотото ''Македонија на Македонците''.
 
Во 90 - тите години на [[19 век]] во [[Македонија]] со појавува [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] со што се дал нов инпулс на македонското националноослободително движење. Оваа организација целосно го прифатила мотото ''Македонија на Македонците''.
 
Во [[1905]] година [[Дамјан Груев]] во [[Софија]] имал средба со Лермонтов. Притоа Д. Груев истакнал дека организацијата дејствува самостојно издигајќија девизата'' Македонија на Македонците'' <ref name="dbm"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ. . . т. 1, 325''</small></ref>, и дека организацијата не сака за ништо судбината на [[Македонија]] да ја потчини на интересите на кнежеството. Главна цел на организацијата е автономија на [[Македонија]] а не нејзино присоединување кон [[Бугарија]] <ref><small>''Симон Дракул, Македонија меѓу автономијата и дележот, четврти том, 57.''</small></ref>.
 
{{Цитатник|''... Ние сакаме Македонија да биде автономна, независна, слободна, Македонија на Македонците... вие ја сакате слободата на Македонија... како средство, како етапа за идно завојување и присоединување, а кај нас слободата, автономијата на Македонија е легална во основа како цел. Ете каде е големата разлика меѓу Нас - внатрешните и Вас - врховистите'' <ref name="GIB"><small>''Г. Ив. Белевъ, На гости у Сандански, Из живота на четить, Ил. Илинденъ, V/6 (46), София, 1933, 5-6.''</small></ref> }}
 
 
Францускиот публицист, книжевник и новинар Гастон Рутие, есента 1903 година, веднаш по Илинденското востание ја посетил Македонија.
 
== Македонска емиграција ==
 
По [[Илинденско востание|Илинденското востание]] во [[САД]] и [[Канада]] се формираат бројни македонски емигранстски друштва и организации. Меѓу нив секако е и [[Македонска патриотска организација (Индијана)|Македонската патриотска организација]] формирана во [[1922]] година. Нејзините основни стремежи се слободна и независна [[Македонија]] и мотото ''Македонија за Македонците''. Меѓутоа оваа организација била една од многуте сред македонската емиграција, постоеле и многу други, а меѓу нив било и [[Македоно - одринското друштво - Левски|Македоно - одринското друштво (Левски)]] и неговиот весник [[Борба ( орган на М.О.Д - Левски)|Борба]] кој го помагале македонското национално движење и го прифатиле истоимениот лозунг.
 
== Извори ==
 
<references/>
 
== Литература ==
 
*''д-р Боро Мокров, Развојот на македонскиот печат и новинарство (од првите почетоци до 1945) Скопје, 1980''
* ''д-р Боро Мокров - м-р Томе Груевски, Преглед на македонскиот печат (1885-1992), Скопје, 1993''