Разлика помеѓу преработките на „Прва македонско-косовска ударна бригада“

с
с
Со цел формирање на бригадата, двата македонски и двата косовски батаљони биле концентрирани во [[Сливово]] уште на 10 ноември 1943 година.
Наредниот ден, на 11 ноември, во претпладневните часови, членот на Врховниот штаб и делегат на ЦК на [[КПЈ]], [[Светозар Вукмановиќ - Темпо]], одржал говор по повод формирањето на бригадата. За командант бил поставен [[Петар Брајовиќ]], за заменик командант [[Чеде Филиповски - Даме]], за политички комесар [[Мита Миљковиќ]] и за заменик политички комесар [[Вера Ацева]].
 
Во редовите на бригадата скоро 22% биле членови на [[КПЈ]], а повеќе од 50% од младите биле членови на [[СКОЈ]]. Голем број од борците биле жени.
 
== Февруарскиот поход ==