Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Одземени 6 бајти ,  пред 4 години
 interference fringes кои може да се визуелизираат преку илустрираното дело. Шемата на мешањето може да биде анализирана за да се одреди брзината на светлината која патува по секој дел од цевката.<ref group="P" name="fiz1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Comptes Rendus|volume = 33|year = 1851|pages = 349–355|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k29901/f351.chemindefer}}</ref><ref group="P" name="fiz2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Ann. De Chim. Et de Phys.|volume = 57|year = 1859|pages = 385–404|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k347981/f381.table}}</ref><ref group="S" name="Mascart">{{Шаблон:Наведена книга|last1 = Mascart|first1 = Éleuthère Élie Nicolas|title = Traité d'optique|date = 1889|publisher = Gauthier-Villars|location = Paris|page = 101|url = https://archive.org/details/traitdoptique02mascgoog|accessdate = 9 August 2015}}</ref>
 
== ФреснеловиотФренеловиот коефициент на влечење ==
Да претпоставиме дека тече вода низ цевки со брзина ''v''. Според не релативистичката теорија за лумниферозен етер, прзината на светлината треба да се зголеми кога е влечена заедно со водата, а да се намали кога го надминува отпорот на водата. Вкупната брзина на светлосниот зрак би требало да биде збирот на светлината коа поминува низ водата плус брзината на водата''.''
 
Со други зборови, светлината се причинува дека е повлечена од водата, но големината на влечењето е многу помало од очекуваното.
 
Физовиот опит ги присили физичарите да ја прифатат точноста на стара, незадоволителна теорија на [[АугустинАвгустин-ЖеанЖан ФреснелФренел]] (1818) која била земена во предвид за да се објасни експериментот на Араго во 1810 година, имено, дека средина која се движи во стациониран етер влече светлина ширејќи се низ неа со само дел од брзината на средината, со коефициент на влечење ф:
: <math>f = \left(1-\frac{1}{n^2}\right) \ . </math>
Во 1895, [[Хендрик Лоренц]] го предвидил постоењето на дополнителен термин поради дисперзијата: