Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Одземени 8 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
[[Податотека:Fizeau-Mascart2.png|right|thumb|350x350px|Апарат користен во Физовиот опит]]
Физовиот'''Физоов опит''' бил- спроведенизведен од [[Иполит Физо]] во 1851 за да ги измери релативните брзини на светлината во подвижна вода. Физо користел специјален интерферометарски аранжман за да го измериефектот на движењето на средината врз брзината на светлината.
 
Според теориите кое преовладувале во тоа време, светлината која патува преку подвижна средина ке биде влечена заедно со средината, така што измерената брзина на светлината ќе биде збирот на нејзината брзина во средината плус брзината ан средината. Физо исто така забележил влечечки ефект, но големината на ефектот што го забележал бил далеку помал од очекуваниот. Неговите резултати навидум ја подржуваа етер хипотезата на Фреснел, ситуација која била загрижувачка за повеќето физичари. Оттогаш, повеќе од пола век поминал пред да се најде задоволувачко објаснување за неочекуваните резултати од Физовиот опит со појавата на  [[Специјална теорија за релативноста|специјалната теорија на релативноста]] на [[Алберт Ајнштајн]].  Ајнштајн подоцна ја посочил важноста на опитот.