Разлика помеѓу преработките на „Извршен совет на Собранието на Македонија од 1986“

нема опис на уредувањето
'''Извршниот совет на Народното Собрание на СР Македонија од 1986''' е последниот извршен совет на [[Социјалистичка Република Македонија]]. Формиран е на [[28 април]] [[1986]] година. По воведувањето на политичкиот плурализам и [[ПарламентарниМакедонски парламентарни избори, 1990 година|првите повеќепартиски избори]], на [[20 март]] [[1991]] година на местото на овој Извршен совет е избрана [[Влада на Република Македонија од 1991|првата посткомунистичка влада во Република Македонија]].
 
== Состав на Извршниот совет ==
** Вангел Арнаудов.
 
== РеконструкцијаРеконструкции на Извршниот совет ==
На [[27 април]] [[1989]] година на местото на Срѓан Керим и Владо Камбовски во Извршниот совет се избрани Борис Рикаловски и Јанко Обочки.<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/816B74C01ACB4E61A8F270C25088C6FB.pdf Службен весник на Социјалистичка Република Македонија 18/1989, 11 стр.]</ref>
 
На [[28 септември]] [[1990]] година на местото на генерал-мајор Зоран Костовски за секретар за народна одбрана е избран полковник [[Ристо Дамјановски]].<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/23D02355934A41AAB5DAF9736825EEE0.pdf Службен весник на Социјалистичка Република Македонија, 31/1990, 24 стр.]</ref>
 
== Наводи ==
6.188

уредувања