Разлика помеѓу преработките на „Бакарно време“

с
нема опис на уредувањето
(fix)
с
{{Трипериоден систем}}
'''Бакарно време''', '''бакарна доба''' или '''енеолит''' историско раздобје кое го опфаќа периодот од 4.500 до 2000 г. п.н.е.
 
Првите сознанија за овој период, археолошките ископувања и истражувања во [[Република Македонија]], биле извршени пред повеќе од педесетина години. Тогаш за прв пат е констатирана [[енеолитска населба|енеолитската населба]] на Скопското Кале, неколкуте во Пелагонија, како: Шуплевец, Бакарно Гумно, Црнобуки, Висок Рид, Горни Висои, Крушеанска Чука, Тумба-Карамани. Во охридско-преспанскиот регион се регистрирани две населби: Устие на Дрим и "[[Црквени Ливади]]". Во поново време во кумановско, констатирана е енеолитска населба на Костоперска Карпа, "Жеглиговски Камен", во скопско "Врањак", во делчевско "Градиште" кај с. Град, а во кочанско "[[Пилаво]]".
 
{{Нормативна контрола}}
<!--ВАЖНО: Не додавај овде {{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Археологија|*]], бидејќи тоа е надкатегорија на категориите наведени подолу-->
 
[[Категорија:Бакарно време| ]]
[[Категорија:Периоди во археологијата]]
[[Категорија:Праисторија]]