Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 56 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
}}
 
'''Мион''' '''(μ)''' — [[елементарна честичка]] слична на [[електрон]]от, со [[електричен полнеж]] од −1 ''e'' и [[спин|спин {{frac|1|2}}]], но со многу поголема маса ({{val|105.7|ul=MeV/c2}}). Тој е класифициран како Lepton[[лептон]], заедно со електрониелектронот (маса 0,511 MeV / с2), на тау честичката (маса 1.776,82 MeV / C2), и тритрите неутрони[[Неутрино|неутрина]] (електрони неутрони νЕ, Мион неутрон νμ и тау неутрон ντ). Како што е во случај со другите лептони, на Мионите не им се верува дека имаат било каква под-структура.Мионите се нестабилни субатомски честички со среден животен век од 2,2 μs. Меѓу сите познати нестабилни субатомски честички, само на неутронската (трае околу 15 минути) и некои атомски јадра имаат подолг животен век; другите се распаѓаaт значително побрзо. Кога ке се распадне еден Мион од него најчесто произлегуваат еден електрон и два различни нeутрони.
 
Мионите имаат маса од 105.7 MeV / с2, што е околу 207 пати поголема од онаа на електронот. Поради нивната голема маса, Мионите не се толку остро забрани кога тие се соочуваат со електромагнетни полиња, и не испуштаат колку bremsstrahlung (бавно зрачење). Ова им овозможува на Мионите на дадена енергија да навлезат многу подлабоко во материјата од електрони, со оглед на забавување на електрони и миони се должи пред се губење на енергија со механизам bremsstrahlung. Како пример, т.н. "секундарни миони", генерирани од космичките зраци кои можат да продрат до површината на Земјата, па дури и во длабоките рудници.Бидејќи Мионите имаат многу голема маса и енергија во споредба со распаѓање од енергија на радиоактивност, тие никогаш не се произвлекуваат од радиоактивното распаѓање.
31

уредување