Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Додадени 86 бајти ,  пред 4 години
с
нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment“)
с
[[Податотека:Fizeau-Mascart2.png|right|thumb|350x350px|Апарат користен во Физовиот опит]]
Физовиот опит бил спроведен од [[Хиполит Физо]] во1851 за да ги измери релативните брзини на светлината во подвижна вода. Физо користел специјален интерферометарски аранжман за да го измериефектот на движењето на средината врз брзината на светлината.
 
Според теориите кое преовладувале во тоа време, светлината која патува преку подвижна средина ке биде влечена заедно со средината, така што измерената брзина на светлината ќе биде збирот на нејзината брзина во средината плус брзината ан средината. Физо исто така забележил влечечки ефект, но големината на ефектот што го забележал бил далеку помал од очекуваниот. Неговите резултати навидум ја подржуваа етер хипотезата на Фреснел, ситуација која била загрижувачка за повеќето физичари. Оттогаш, повеќе од пола век поминал пред да се најде задоволувачко објаснување за неочекуваните резултати од Физовиот опит со појавата на  [[Специјална теорија за релативноста|специјалната теорија на релативноста]] на [[Алберт Ајнштајн]].  Ајнштајн подоцна ја посочил важноста на опитот.
 
Покрај тоа што е наведен како Физов опит, , Физо бил активел експериментатор кој има извршено широк спектар на различни опити со мерење на брзината на светлината во различни ситуации..
Со други зборови, светлината се причинува дека е повлечена од водата, но големината на влечењето е многу помало од очекуваното.
 
Физовиот опит ги присили физичарите да ја прифатат точноста на стара, незадоволителна теорија на [[Аугустин-Жеан Фреснел]] (1818) која била земена во предвид за да се објасни експериментот на Араго во 1810 година, имено, дека средина која се движи во стациониран етер влече светлина ширејќи се низ неа со само дел од брзината на средината, со коефициент на влечење ф:
: <math>f = \left(1-\frac{1}{n^2}\right) \ . </math>
Во 1895, [[Хендрик Лоренц]] го предвидил постоењето на дополнителен термин поради дисперзијата:
: <math> w_+ = \frac {c}{n} + v \left(1 - \frac{1}{n^2} - \frac{\lambda}{n} \! \cdot \! \frac{ \mathrm{d} n }{ \mathrm{d} \lambda } \right) \ . </math>
 
13

уредувања