Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Додаден 351 бајт ,  пред 4 години
Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment
(Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment“)
(Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment“)
Со други зборови, светлината се причинува дека е повлечена од водата, но големината на влечењето е многу помало од очекуваното.
 
Физовиот опит ги присили физичарите да ја прифатат точноста на стара, незадоволителна теорија на Аугустин-Жеан Фреснел (1818) која била земена во предвид за да се објасни експериментот на Араго во 1810 година, имено, дека средина која се движи во стациониран етер влече светлинаthatсветлина aширејќи mediumсе movingниз throughнеа theсо stationaryсамо aetherдел dragsод lightбрзината propagatingна through it with only a fraction of the medium's speedсредината, with a draggingсо coefficientкоефициент ''f''на givenвлечење byф:
: <math>f = \left(1-\frac{1}{n^2}\right) \ . </math>
Во 1895, Хендрик Лоренц го предвидил постоењето на дополнителен термин поради дисперзијата:
: <math> w_+ = \frac {c}{n} + v \left(1 - \frac{1}{n^2} - \frac{\lambda}{n} \! \cdot \! \frac{ \mathrm{d} n }{ \mathrm{d} \lambda } \right) \ . </math>
 
== References ==
13

уредувања