Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Додадени 11.562 бајти ,  пред 4 години
Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment
(Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment“)
 
(Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment“)
Според теориите кое преовладувале во тоа време, светлината која патува преку подвижна средина ке биде влечена заедно со средината, така што измерената брзина на светлината ќе биде збирот на нејзината брзина во средината плус брзината ан средината. Физо исто така забележил влечечки ефект, но големината на ефектот што го забележал бил далеку помал од очекуваниот. Неговите резултати навидум ја подржуваа етер хипотезата на Фреснел, ситуација која била загрижувачка за повеќето физичари. Оттогаш, повеќе од пола век поминал пред да се најде задоволувачко објаснување за неочекуваните резултати од Физовиот опит со појавата на  специјалната теорија на релативноста на Алберт Ајнштајн.  Ајнштајн подоцна ја посочил важноста на опитот.
 
Покрај тоа што е наведен како Физов опит, , Физо бил активел експериментатор кој има извршено широк спектар на различни опити со мерење на брзината на светлината во различни ситуации..
 
== Поднесување на експериментот ==
[[Податотека:Fizeau-Mascart1_retouched.png|centre|thumb|700x700px|Поднесувањето на Физовиот опит (1851)]]
Светлосен зрак кој произлегува од изворот ''S&#x2032;'' е рефлектиран од beam splitter ''G'' и е споен во паралелен зрак од леќите L. По поминувањето на цепнатинките'' O''<sub>1</sub> и ''O''<sub>2</sub>, два светлосни зраци патуваат низ цевките ''A''<sub>1</sub> и ''A''<sub>2</sub>, низ кои водата се движи напред-назад како што покажуваат стрелките. Зраците се одбиваат од огледалото ''m'' на фокусот на леќите ''L&#x2032;'', така што едниот зрак секогаш се шири во истата насока како на движењето на водата, а другиот знак обратно од движењето на водата. Откако ке поминат напред назад низ цевките, двата зраци се спојуваат во ''S'', каде што произведуваат
 interference fringes кои може да се визуелизираат преку илустрираното дело. Шемата на мешањето може да биде анализирана за да се одреди брзината на светлината која патува по секој дел од цевката.<ref group="P" name="fiz1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Comptes Rendus|volume = 33|year = 1851|pages = 349–355|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k29901/f351.chemindefer}}</ref><ref group="P" name="fiz2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Ann. De Chim. Et de Phys.|volume = 57|year = 1859|pages = 385–404|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k347981/f381.table}}</ref><ref group="S" name="Mascart">{{Шаблон:Наведена книга|last1 = Mascart|first1 = Éleuthère Élie Nicolas|title = Traité d'optique|date = 1889|publisher = Gauthier-Villars|location = Paris|page = 101|url = https://archive.org/details/traitdoptique02mascgoog|accessdate = 9 August 2015}}</ref>
 
== References ==
{{Reflist|30em}}
<references group="S">
<ref name="and">{{Шаблон:Наведено списание|author = Anderson, R., Bilger, H.R., Stedman, G.E.|year = 1994|title = Sagnac effect: A century of Earth-rotated interferometers|journal = Am. J. Phys.|volume = 62|issue = 11|pages = 975–985|doi = 10.1119/1.17656|bibcode = 1994AmJPh..62..975A}}</ref>
<ref name="ferr">{{Шаблон:Наведена книга|author = Rafael Ferraro|title = Einstein's Space-Time: An Introduction to Special and General Relativity|chapter = Hoek's experiment|year = 2007|publisher = Springer|pages = 33–35|isbn = 0-387-69946-5}}</ref>
<ref name="Hariharan2007">{{Шаблон:Наведена книга|last = Hariharan|first = P.|title = Basics of Interferometry, 2nd edition|year = 2007|publisher = Elsevier|isbn = 0-12-373589-0|page = 19}}</ref>
<ref name="jan">{{Шаблон:Наведување|author = Janssen, Michel & Stachel, John|editor = John Stachel|title = Going Critical|publisher = Springer|isbn = 1-4020-1308-6|year = 2010|chapter = The Optics and Electrodynamics of Moving Bodies|chapter-url = http://www.mpiwg-berlin.mpg.de/Preprints/P265.PDF}}</ref>
<ref name="lah">{{Шаблон:Наведено списание|author = Lahaye, Thierry; Labastie, Pierre; Mathevet, Renaud|title = Fizeau's "aether-drag" experiment in the undergraduate laboratory|journal = American Journal of Physics|year = 2012|volume = 80|issue = 6|pages = 497|arxiv = 1201.0501|doi = 10.1119/1.3690117|bibcode = 2012AmJPh..80..497L}}</ref>
<ref name="Mascart">{{Шаблон:Наведена книга|last1 = Mascart|first1 = Éleuthère Élie Nicolas|title = Traité d'optique|date = 1889|publisher = Gauthier-Villars|location = Paris|page = 101|url = https://archive.org/details/traitdoptique02mascgoog|accessdate = 9 August 2015}}</ref>
<ref name="mil">{{Шаблон:Наведена книга|last = Miller, A.I.|year = 1981|title = Albert Einstein's special theory of relativity. Emergence (1905) and early interpretation (1905–1911)|location = Reading|publisher = Addison–Wesley|isbn = 0-201-04679-2}}</ref>
<ref name="paul">{{Шаблон:Наведена книга|last = Pauli|first = Wolfgang|title = Theory of Relativity|publisher = Dover|location = New York|origyear = 1921|year = 1981|isbn = 0-486-64152-X}}</ref>
<ref name="shank">{{Шаблон:Наведено списание|author = Shankland, R. S.|title = Conversations with Albert Einstein|journal = American Journal of Physics|volume = 31|issue = 1|year = 1963|pages = 47–57|doi = 10.1119/1.1969236|bibcode = 1963AmJPh..31...47S}}</ref>
<ref name="sted">{{Шаблон:Наведено списание|author = Stedman, G. E.|title = Ring-laser tests of fundamental physics and geophysics|journal = Reports on Progress in Physics|volume = 60|issue = 6|year = 1997|pages = 615–688|doi = 10.1088/0034-4885/60/6/001|bibcode = 1997RPPh...60..615S}}</ref>
</references>
<references group="P">
<ref name="fiz1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Comptes Rendus|volume = 33|year = 1851|pages = 349–355|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k29901/f351.chemindefer}}</ref>
<ref name="fiz2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Ann. De Chim. Et de Phys.|volume = 57|year = 1859|pages = 385–404|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k347981/f381.table}}</ref>
<ref name="hoek">{{Шаблон:Наведено списание|author = Hoek, M.|title = [[s:fr:Determination de la vitesse avec laquelle est entrainée une onde lumineuse traversant un milieu en mouvement|Determination de la vitesse avec laquelle est entrainée une onde lumineuse traversant un milieu en mouvement]]|journal = Verslagen en mededeelingen|volume = 2|year = 1868|pages = 189–194}}</ref>
<ref name="laue">{{Шаблон:Наведување|doi = 10.1002/andp.19073281015|author = Laue, Max von|year = 1907|title = Die Mitführung des Lichtes durch bewegte Körper nach dem Relativitätsprinzip|trans_title = [[s:Translation:The Entrainment of Light by Moving Bodies in Accordance with the Principle of Relativity|The Entrainment of Light by Moving Bodies in Accordance with the Principle of Relativity]]|journal = Annalen der Physik|volume = 328|issue = 10|pages = 989–990|bibcode = 1907AnP...328..989L}}</ref>
<ref name="mich">{{Шаблон:Наведено списание|author = Michelson, A. A. and Morley, E.W.|title = [[s:Influence of Motion of the Medium on the Velocity of Light|Influence of Motion of the Medium on the Velocity of Light]]|journal = Am. J. Science|volume = 31|year = 1886|pages = 377–386}}</ref>
<ref name="zee1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Zeeman, Pieter|title = Fresnel's coefficient for light of different colours. (First part)|journal = Proc. Kon. Acad. Van Weten.|volume = 17|year = 1914|pages = 445–451|url = http://www.archive.org/details/p1proceedingsofs17akad|bibcode = 1914KNAB...17..445Z}}</ref>
<ref name="zee2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Zeeman, Pieter|title = Fresnel's coefficient for light of different colours. (Second part)|journal = Proc. Kon. Acad. Van Weten.|volume = 18|year = 1915|pages = 398–408|url = http://www.archive.org/details/proceedingsofsec181koni|bibcode = 1915KNAB...18..398Z}}</ref>
<ref name="macek">{{Шаблон:Наведено списание|author = Macek, W. M.|title = Measurement of Fresnel Drag with the Ring Laser|journal = Journal of Applied Physics|year = 1964|volume = 35|issue = 8|pages = 2556–2557|doi = 10.1063/1.1702908|bibcode = 1964JAP....35.2556M}}</ref>
<ref name="bilger1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Bilger, H. R.; Zavodny, A. T.|title = Fresnel Drag in a Ring Laser: Measurement of the Dispersive Term|journal = Physical Review A|year = 1972|volume = 5|issue = 2|pages = 591–599|doi = 10.1103/PhysRevA.5.591|bibcode = 1972PhRvA...5..591B}}</ref>
<ref name="bilger2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Bilger, H. R.; Stowell, W. K.|title = Light drag in a ring laser – An improved determination of the drag coefficient|journal = Physical Review A|year = 1977|volume = 16|pages = 313–319|doi = 10.1103/PhysRevA.16.313|bibcode = 1977PhRvA..16..313B}}</ref>
<ref name="sanders">{{Шаблон:Наведено списание|author = Sanders, G. A.; Ezekiel, Shaoul|title = Measurement of Fresnel drag in moving media using a ring-resonator technique|journal = Journal of the Optical Society of America B|year = 1988|volume = 5|issue = 3|pages = 674–678|doi = 10.1364/JOSAB.5.000674|bibcode = 1988JOSAB...5..674S}}</ref>
<ref name="klein">{{Шаблон:Наведено списание|author = Klein, A. G.; Opat, G. I.; Cimmino, A.; Zeilinger, A.; Treimer, W.; Gähler, R.|title = Neutron Propagation in Moving Matter: The Fizeau Experiment with Massive Particles|journal = Physical Review Letters|year = 1981|volume = 46|issue = 24|pages = 1551–1554|doi = 10.1103/PhysRevLett.46.1551|bibcode = 1981PhRvL..46.1551K}}</ref>
<ref name="bonse">{{Шаблон:Наведено списание|author = Bonse, U.; Rumpf, A.|title = Interferometric measurement of neutron Fizeau effect|journal = Physical Review Letters|year = 1986|volume = 56|issue = 23|pages = 2441–2444|doi = 10.1103/PhysRevLett.56.2441|pmid = 10032993|bibcode = 1986PhRvL..56.2441B}}</ref>
<ref name="arif">{{Шаблон:Наведено списание|author = Arif, M.; Kaiser, H.; Clothier, R.; Werner, S. A.; Hamilton, W. A.; Cimmino, A.; Klein, A. G.|title = Observation of a motion-induced phase shift of neutron de Broglie waves passing through matter near a nuclear resonance|journal = Physical Review A|year = 1989|volume = 39|issue = 3|pages = 931–937|doi = 10.1103/PhysRevA.39.931|pmid = 9901325|bibcode = 1989PhRvA..39..931A}}</ref>
<ref name="jones1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Jones, R. V.|title = 'Fresnel Aether Drag' in a Transversely Moving Medium|journal = Proceedings of the Royal Society A|year = 1972|volume = 328|issue = 1574|pages = 337–352|doi = 10.1098/rspa.1972.0081|bibcode = 1972RSPSA.328..337J}}</ref>
<ref name="jones2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Jones, R. V.|title = "Aether Drag" in a Transversely Moving Medium|journal = Proceedings of the Royal Society A|year = 1975|volume = 345|issue = 1642|pages = 351–364|doi = 10.1098/rspa.1975.0141|bibcode = 1975RSPSA.345..351J}}</ref>
</references>
[[Категорија:Физички опити]]
13

уредувања