Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Одземени 130 бајти ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
Средниот животен век на, τ = 1 / Γ, (позитивен) Mион е (2,1969811 ± 0,0000022) μs.
 
[[Податотека:Fefwewf.JPG|thumb|[[Фајнман дијаграм]] на Mион распаѓање]]
Mионовото пропаѓање широко произлегува од златното правило на [[Енрико Ферми|Ферми]] следува право на зависност петтиот моќ Сарџент за mμ,<figure class="mw-default-size">[https://en.wikipedia.org/wiki/File:Muon-Electron-Decay.svg [[File:Muon-Electron-Decay.svg|link=|220x220px]]]<figcaption>[[Фајнман дијаграм]] на Мион распаѓање</figcaption></figure><math>\Gamma=\frac{G_F^2 m_\mu^5}{192\pi^3}I\left(\frac{m_e^2}{m_\mu^2}\right),</math>
 
<math>\Gamma=\frac{G_F^2 m_\mu^5}{192\pi^3}I\left(\frac{m_e^2}{m_\mu^2}\right),</math>
 
каде што, <math>I(x)=1-8x-12x^2\ln x+8x^3-x^4</math> е постојана спрега на Ферми и е дел од максималната енергија што се пренесува на електроните.
31

уредување