Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 1.025 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
}}
 
'''Мион''' '''(μ)''' — [[елементарна честичка]] слична на [[електрон]]от, со [[електричен полнеж]] од −1 ''e'' и [[спин|спин {{frac|1|2}}]], но со многу поголема маса ({{val|105.7|ul=MeV/c2}}). Тој е класифициран како Lepton, заедно со електрони (маса 0,511 MeV / с2), на тау (маса 1.776,82 MeV / C2), и три неутрони (електрони неутрони νЕ, Мион неутрон νμ и тау неутрон ντ). Како што е во случај со другите лептони, на Мионите не им се верува дека имаат било каква под-структура.Мионите се нестабилни субатомски честички со среден животен век од 2,2 μs. Меѓу сите познати нестабилни субатомски честички, само на неутронската (трае околу 15 минути) и некои атомски јадра имаат подолг животен век; другите се распаѓаaт значително побрзо. Кога ке се распадне еден Мион од него најчесто произлегуваат еден електрон и два различни нeутрони.
Мионите се нестабилни субатомски честички со среден живот од 2,2 μs. Меѓу сите познати нестабилни субатомски честички, само на неутронската (трае околу 15 минути) и некои атомски јадра имаат подолг животен век; другите се распаѓаaт значително побрзо. Кога ке се распадне еден Мион од него најчесто произлегуваат еден електрон и два различни нeутрони.
 
Мионите имаат маса од 105.7 MeV / с2, што е околу 207 пати поголема од онаа на електронот. Поради нивната голема маса, Мионите не се толку остро забрани кога тие се соочуваат со електромагнетни полиња, и не испуштаат колку bremsstrahlung (бавно зрачење). Ова им овозможува на Мионите на дадена енергија да навлезат многу подлабоко во материјата од електрони, со оглед на забавување на електрони и миони се должи пред се губење на енергија со механизам bremsstrahlung. Како пример, т.н. "секундарни миони", генерирани од космичките зраци кои можат да продрат до површината на Земјата, па дури и во длабоките рудницитерудници.Бидејќи Мионите имаат многу голема маса и енергија во споредба со распаѓање од енергија на радиоактивност, тие никогаш не се произвлекуваат од радиоактивното распаѓање.
Бидејќи Мионите имаат многу голема маса и енергија во споредба со распаѓање од енергија на радиоактивност, тие никогаш не се произвлекуваат од радиоактивното распаѓање.
 
 
== Историја ==
 
Mионите се откриени од страна на [https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BB_%D0%94%D0%B5%D1%98%D0%B2%D0%B8%D0%B4_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD Карл Дејвид Андерсон] и [https://en.wikipedia.org/wiki/Seth_Neddermeyer Seth Neddermeyer] во Caltech во 1936 година, за време на студирањето космички зрачења. Андерсон ги забележал овие честички како криви честички и поинакви од електроните и други познати честички кои поминувале низ [[Магнетно поле|магнетното поле]]. Тие се негативно наелектризирани криви помалку остри од електроните, но повеќе остри од [[Протон|протоните]]. Се претпоставува дека големината на нивниот негативен [[електричен полнеж]] е еднаква на онаа на електроните и дека нивната маса е поголема од еден електрон, но помала од еден протон. Постоењето на Mионот беше потврдено во 1937 година од страна на облак комора експеримент на [https://en.wikipedia.org/wiki/J._Curry_Street JC Стрит] и ЕК Стивенсон.
 
 
 
Средниот животен век на, τ = 1 / Γ, (позитивен) Mион е (2,1969811 ± 0,0000022) μs.
 
Mионовото пропаѓање широко произлегува од златното правило на [[Енрико Ферми|Ферми]] следува право на зависност петтиот моќ Сарџент за mμ,
 
<math>\Gamma=\frac{G_F^2 m_\mu^5}{192\pi^3}I\left(\frac{m_e^2}{m_\mu^2}\right),</math>
 
каде што, <math>I(x)=1-8x-12x^2\ln x+8x^3-x^4</math> е постојана спрега на Ферми и е дел од максималната енергија што се пренесува на електроните.
 
== Мионови Атоми ==
Мионот е првата елементарна честичка откриена дека не се појавува и во обичните [[Атом|атоми]]. Негативни миони може сепак да формираат мионови атоми (исто така наречени му-Месиќ атоми), со замена на еден електрон во обичните атоми. Mионовите водородни атоми се многу помали отколку некои типични водородни атоми.
 
Mион водородните атоми се многу помали отколку некои типични водородни атоми.
 
Mион хелиум е создаден со замена на Mион за еден од електроните во хелиум-4.
 
Позитивниот Mион кога ќе застане во нормалната материја, исто така може да се поврзе на електрони и формира егзотичен атом познат како muonium (MU)
 
==Поврзано==
31

уредување