Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 1.155 бајти ,  пред 5 години
[[Податотека:Најчестите распаѓање на Mион.png|alt=Најчесто распаѓање на Mион|thumb|Најчесто распаѓање на Mион]]
Мионите се нестабилни елементарни честички и се потешки од електроните и неутроните но полесен од сите други честички. Тие се распаѓаат преку слабите интеракции. Бидејќи Lepton броевите можат да бидат конвензирани, еден од производ на неутронскиот Мион кој се распаѓа мора да биде од типот на Мион неутрони и од другите електронски-типви antineutrino едно (antimuon распаѓање произведува соодветните античестички. Така сите миони се распаѓаат на најмалку еден електрон, и две неутрона. Понекогаш, освен овие потребни производи, дополнителни други честички кои немаат нето полнење и вртењето на нула (на пример, еден пар на фотони, или електрон-позитрон пар), се произведени.
 
==Поврзано==
* [[Егзотичен атом#Мионски атоми|Мионски атоми]]
* [[Мионска спинска спектроскопија]]
* [[Мионско катализирана фузија]]
* [[Мионска томографија]]
* [[Список на честички]]
 
== Наводи ==
{{наводи}}
 
==Надворешни врски==
* [http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap050828.html Muon anomalous magnetic moment and supersymmetry]
* [http://www.g-2.bnl.gov/ g-2 (muon anomalous magnetic moment) experiment]
* [http://www.npl.uiuc.edu/exp/mulan/ muLan (Measurement of the Positive Muon Lifetime) experiment]
* [http://pdg.lbl.gov/ The Review of Particle Physics]
* [http://twist.triumf.ca/ The TRIUMF Weak Interaction Symmetry Test]
* [http://meg.psi.ch/ The MEG Experiment (Search for the decay Muon → Positron + Gamma)]
* {{cite web|last=King|first=Philip|title=Making Muons|url=http://www.backstagescience.com/videos/ISIS_muons.html|work=Backstage Science|publisher=[[Brady Haran]]}}
 
{{Честички}}
 
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Лептони]]