Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 1.559 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
{{Infobox Particle
= Мион =
| bgcolour =
[[Податотека:Мион.gif|thumb|233x233px|Мион]]
=| Мионname = Мион
| image = [[Image:Moon's shadow in muons.gif|248px]]
| caption = Космичката сенака на Месечината, забележана преку секундарните миони создадени од космичките зраци во атмосферата, и забележани 700 метри под земјата, од страна на детекеторот [[Судан II]]
| num_types =
| composition = [[Елементарна честичка]]
| statistics = [[Фермион]]
| group = [[Лептон]]
| generation = Втора
| interaction = [[Гравитација]], [[електромагнетно заемодејство|Електромагнетно]], <br>[[Слабо заемодејство|Слабо]]
| antiparticle = Антимион ({{SubatomicParticle|Antimuon}})
| theorized =
| discovered = [[Карл Дејвид Андерсон|Карл Андерсон]], [[Сет Недермајер]] (1936)
| symbol = {{SubatomicParticle|muon-}}
| mass = {{val|105.6583715|(35)|ul=MeV/c2}}<ref name="PDG2012">
{{cite web
|author=J. Beringer et al. ([[Particle Data Group]])
|url=http://pdg.lbl.gov/2012/tables/rpp2012-sum-leptons.pdf
|title=PDGLive Particle Summary 'Leptons (e, mu, tau, ... neutrinos ...)'
|publisher=[[Particle Data Group]]
|year=2012
|accessdate=2013-01-12
}}</ref>
| mean_lifetime = {{val|2.1969811|(22)|e=-6|ul=s}}<ref name="PDG2012" />
| decay_particle =
| electric_charge = −1 [[Елементарен полнеж|''e'']]
| color_charge = None
| spin = {{frac|1|2}}
| num_spin_states =
}}
 
Мион е полнеж од -1 e и спин од 1/2, но со многу поголема маса (105.7 MeV / C2). Тој е класифициран како Lepton, заедно со електрони (маса 0,511 MeV / с2), на тау (маса 1.776,82 MeV / C2), и три неутрони (електрони неутрони νЕ, Мион неутрон νμ и тау неутрон ντ). Како што е во случај со другите лептони, на Мионите не се верува дека имаат било каква под-структура.
Мионите се нестабилни субатомски честички со среден живот од 2,2 μs. Меѓу сите познати нестабилни субатомски честички, само на неутронската (трае околу 15 минути) и некои атомски јадра имаат подолг животен век; другите се распаѓаaт значително побрзо. Кога ке се распадне еден Мион од него најчесто произлегуваат еден електрон и два различни нeутрони.