Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 198 бајти ,  пред 4 години
= Мион =
[[Податотека:Мион.gif|thumb|233x233px|Мион]]
Мион е полнеж од -1 e и спин од 1/2, но со многу поголема маса (105.7 MeV / C2). Тој е класифициран како Lepton, заедно со електрони (маса 0,511 MeV / с2), на тау (маса 1.776,82 MeV / C2), и три неутрони (електрони неутрони νЕ, Мион неутрон νμ и тау неутрон ντ). Како што е во случај со другите лептони, на Мионите не се верува дека имаат било каква под-структура.
Мионите се нестабилни субатомски честички со среден живот од 2,2 μs. Меѓу сите познати нестабилни субатомски честички, само на неутронската (трае околу 15 минути) и некои атомски јадра имаат подолг животен век; другите се распаѓаaт значително побрзо. Кога ке се распадне еден Мион од него најчесто произлегуваат еден електрон и два различни нeутрони.
 
== Мион распаѓање ==
[[Податотека:Најчестите распаѓање на Mион.png|alt=Најчесто распаѓање на Mион|thumb|Најчесто распаѓање на Mион]]
 
Мионите се нестабилни елементарни честички и се потешки од електроните и неутроните но полесен од сите други честички. Тие се распаѓаат преку слабите интеракции. Бидејќи Lepton броевите можат да бидат конвензирани, еден од производ на неутронскиот Мион кој се распаѓа мора да биде од типот на Мион неутрони и од другите електронски-типви antineutrino едно (antimuon распаѓање произведува соодветните античестички. Така сите миони се распаѓаат на најмалку еден електрон, и две неутрона. Понекогаш, освен овие потребни производи, дополнителни други честички кои немаат нето полнење и вртењето на нула (на пример, еден пар на фотони, или електрон-позитрон пар), се произведени.
31

уредување