Разлика помеѓу преработките на „Мион“

Додадени 53 бајти ,  пред 4 години
(Создадена страница со: = Мион = Мион е полнеж од -1 e и спин од 1/2, но со многу поголема маса (105.7 MeV / C2). Тој е кла...)
 
= Мион =
[[Податотека:Мион.gif|thumb|233x233px]]
 
Мион е полнеж од -1 e и спин од 1/2, но со многу поголема маса (105.7 MeV / C2). Тој е класифициран како Lepton, заедно со електрони (маса 0,511 MeV / с2), на тау (маса 1.776,82 MeV / C2), и три неутрони (електрони неутрони νЕ, Мион неутрон νμ и тау неутрон ντ). Како што е во случај со другите лептони, на Мионите не се верува дека имаат било каква под-структура.
Мионите се нестабилни субатомски честички со среден живот од 2,2 μs. Меѓу сите познати нестабилни субатомски честички, само на неутронската (трае околу 15 минути) и некои атомски јадра имаат подолг животен век; другите се распаѓаaт значително побрзо. Кога ке се распадне еден Мион од него најчесто произлегуваат еден електрон и два различни нeутрони.
31

уредување