Разлика помеѓу преработките на „Комптонов ефект“

нема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
 
== Вовед ==
[[File:Комптонов ефект.jpg|thumb|мини|лево|Приказ на Комптоновиот ефект]]
Расејувањето на гама-зрачењето со големи бранови должини <math>\lambda</math> приближно еднаква на 0,1 нм се одвива без промена на брановата должина. Ова расејување е познато како класично или [[Томсоново расејување]] и се појавува кога енергијата на гама-зрачењето е помала од енергијата на сврзување на атомските [[електрон|електрони]]. Вториот вид расејување, со промена на брановата должина, се појавува кога енергијата на гама-зрачењето е поголема од енергијата на сврзување на атомските електрони и тоа толку поголема што електронот може да се смета за слободен.<ref name="НукФиз" />