Состојба на материјата: Разлика помеѓу преработките

Јас напишав што означува меѓу монекуларен простор.
[проверена преработка][непроверена преработка]
(Одбиени последните 8 промени (од 62.162.124.161) и ја поврати преработката 3357261 на KasparBot)
(Јас напишав што означува меѓу монекуларен простор.)
Имаме меѓу монекуларен простор. Меѓу монекуларен простор е просторот , помеѓу монекулите.[[Податотека:Phase change - mk.svg|мини|десно|260п|Промените на агрегатната состојба на еден систем]]
'''Агрегатната состојба''' ја претставува густината на [[супстанција]]та. При обичните еднакви надворешни [[Физика|физички]] услови супстанциите ги среќаваме во три агрегатни состојби: [[Цврста агрегатна состојба|цврста]], [[Течност|течна]] и [[гас]]овита. [[Плазма]]та се смета за четврта агрегатна состојба. Агрегатната состојба при исти надворешни услови зависи од [[Релативна молекулска маса|релативната молекулска маса]], како и од структурата на [[молекул]]ите и типот на меѓумолекулски заемодејства во супстанцијата.
 
Анонимен корисник