Mefo110

Членува од 26 октомври 2015
Додадени 3 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
 
[[ Галилео Галилеј | Галилео ]] формулирани овие концепти во неговиот опис на '' униформа движење '' <ref> Галилео 1638 '' Discorsi д Dimostrazioni Matematiche , intorno достасана nuoue scienze '' ' ' ' 191 ' '' - '. '' 196 '' ' , во издание на [[ Lowys Elzevir ]] ( [[ Луј Elsevier ]]) , Лајден, или ' '[[ Два нови науки ]] ' ', превод на англиски јазик од страна на [[ Хенри екипажот] ] и [ [ Алфонсо де Salvio ]] 1914 година, преведена на страниците 515-520 на '' на рамениците на гигантите '': големите дела на физиката и астрономијата. [[ Стивен Хокинг ]] , ед. 2002 ISBN 0-7624-1348-4 </ ref&gt>
Темата беше мотивирана од [[ Галилео ]] 's опис на движење на [[ топката ]] се тркалаат по еден [[ коса рамнина | рампата ]] , со што тој мери нумеричка вредност за [[ забрзување ]] на [[ гравитација ]] во близина на површината на [[ земјата ]] .
 
25

уредувања