Mefo110

Членува од 26 октомври 2015
Додадени 5.155 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: Во физика , '' ' Галилеевите трансформации ' '' се користат за трансформација меѓу...)
 
Нема опис на уредувањето
 
Во [[ физика ]] , '' ' Галилеевите трансформации ' '' се користат за трансформација меѓу координатите на двете [[ референтни рамки ]] кои се разликуваат само по постојани релативно движење во рамките на конструкции на [[ Њутн физика ]] , и формира ' ' ' Галилеец група ' ''. Тоа е [[ група движења ]] на [[ Галилеец релативитетот ]] акција на четири димензии на просторот и времето , формирање на '' ' Галилеец геометрија ' ''. Ова е [[ активна и пасивна трансформација | пасивна трансформација ]] гледна точка. Равенките подолу, иако очигледно очигледно, се важи само при брзини многу помалку од [[ брзината на светлината ]]. Во [[ специјален релативитет ]] Галилеецот трансформации се заменуваат со [[ Поенкаре трансформација ]] ови ; спротивно на тоа, [[ група контракција ]] во [[ класична граница ]] {{ nowrap | '' C '' }} → ∞ на Поенкаре трансформации приноси Галилеевите трансформации.
 
 
[[ Галилео Галилеј | Галилео ]] формулирани овие концепти во неговиот опис на '' униформа движење '' <ref> Галилео 1638 '' Discorsi д Dimostrazioni Matematiche , intorno достасана nuoue scienze '' ' ' ' 191 ' '' - '. '' 196 '' ' , во издание на [[ Lowys Elzevir ]] ( [[ Луј Elsevier ]]) , Лајден, или ' '[[ Два нови науки ]] ' ', превод на англиски јазик од страна на [[ Хенри екипажот] ] и [ [ Алфонсо де Salvio ]] 1914 година, преведена на страниците 515-520 на '' на рамениците на гигантите '': големите дела на физиката и астрономијата. [[ Стивен Хокинг ]] , ед. 2002 ISBN 0-7624-1348-4 </ ref>
Темата беше мотивирана од [[ Галилео ]] 's опис на движење на [[ топката ]] се тркалаат по еден [[ коса рамнина | рампата ]] , со што тој мери нумеричка вредност за [[ забрзување ]] на [[ гравитација ]] во близина на површината на [[ земјата ]] .
 
 
== == Преведување== ==
[[Слика: . Стандардна conf.png | десно | thumb | 300px | Стандардна конфигурација на координатни системи за Галилеевите трансформации ]]
Иако трансформации се именувани за Галилео , тоа е [[ апсолутен простор и време ]] како замислен од страна на [[ Исак Њутн ]] , кој обезбедува нивниот домен на дефиниција. Во суштина, Галилеевите трансформации отелотворуваат интуитивен идејата за собирање и одземање на брзините , како [[ векторски простор | вектори ]].
 
 
Оваа претпоставка е напуштен во [[ Поенкаре трансформација ]] е. Овие [[ специјален релативитет | релативистички ]] трансформации се применуваат за сите брзина , додека Галилеец трансформација може да се смета за ниско- брзина на приближување кон трансформација Поенкаре а.
 
Нотацијата подолу опишува односот под Галилеец трансформација меѓу координатите {{nowrap | 1 = ('' x '', '' Y '', '' z '', '' т '')}} и {{nowrap | 1 = ('' x '' ',' 'Y' '', '' z '' ',' 'т' '')}} на еден арбитрарен настан, како што се мери во две координатни системи S и S " , во униформа релативно движење ([[брзина]] '' против '') во нивните заеднички '' x '' и '' x '' 'насоки, со просторни нивното потекло се совпаѓа во времето {{nowrap | 1 =' 'т '' = '' т '' '= 0}}:
<ref> {{цитат
| title = Основни релативност
| first1 = Ричард А.
| last1 = Мувла
| издавач = Спрингер-Verla
| датум = 2002
| ISBN 0-387-95210-1 =
| url = http:? //books.google.com/ id = lfGE-wyJYIUC & стр PA42 =}} [http://books.google.be/books?id=lfGE-wyJYIUC&pg=PA42 Глава 2 §2.6, стр . 42] </ ref>
<ref> {{цитат
| title = физика за научници и инженери, том 2
| first1 = Лоуранс
| last1 = Лернер
| издавач = Џонс и Bertlett издавачи, Inc
| датум = 1996
| ISBN 0-7637-0460-1 =
| url = http:? //books.google.com/ id = B8K_ym9rS6UC & стр PA1047 =}} [http://books.google.be/books?id=B8K_ym9rS6UC&pg=PA1047 Глава 38 §38.2, стр. 1046,1047]
</ ref>
<ref> {{ цитат
| title = принципи на физиката : А анализа базирана на текст , четврто издание
| first1 = Рејмонд А.
| last1 = Serway
| first2 = Џон В.
| last2 = Jewett
| издавач = Брукс / Кол - Томсон учење
| датум = 2006
| = ISBN 0-534-49143 -X
| url = http: ? //books.google.com/ id = 1DZz341Pp50C & стр PA261 = }} [ http://books.google.be/books?id=1DZz341Pp50C&pg=PA261 Глава 9 §9.1 , стр. 261] </ ref>
<ref> {{ цитат
| title = релативноста и своите корени
| first1 = Banesh
| last1 = Хофман
| издавач = Scientific American Книги
| датум = 1983
| ISBN 0-486-40676-8 =
| url = http: ? //books.google.com/ id = JokgnS1JtmMC & стр PA83 = }} [ http://books.google.be/books?id=JokgnS1JtmMC&pg=PA83 Поглавје 5 , стр. 83] </ ref>
 
<math> x ' = x - с т </ math>
: <math> y ' = y </ math>
: <math> z ' = z </ math>
: <math> Т = t </ math>
25

уредувања