Разлика помеѓу преработките на „Борис I“

Одземени 1.535 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
'''Борис I''' или '''Борис-Михаил''' (? - [[2 мај]] [[907]]) — бугарски владетел на [[Прво Бугарско царство|Првото Бугарско царство]] од [[Крумова династија|Крумовата династија]] во периодот од од [[852]] година како хан и од [[864]] до [[889]] година како кнез, кога се повлекол за да во 893 година повторно владее на кратко кога го детонирал својот најголем син [[Владимир Расате]] од престолот и го качи на истиот другиот син, [[Симеон I|Симеон]]. Борис I е познат по тоа што ги покрстил [[Бугари]]те во [[864]] година и го вовел [[Старословенски јазик|старословенскиот јазик]] во употреба.
 
== Покрстување ==
== Покрстувањето ==
[[Податотека:BorisIMichaelBaptism.jpg|thumb|left|Покрстувањето на Свети Цар Борис]]
[[Податотека:RizMap08.jpg|thumb|десно|240п|Бугарија приво времето на хан [[Пресијан]] и хан/кнез [[Борис I]]]]
 
Прво Борис склучил сојуз со [[Лудвиг Германски]] во [[862]]-[[863]]г. и започнал да преговара со него за примање на христијанството во Бугарија од [[Рим]]скиот [[папа]].
Во почетокот на неговото управување, Бугарите влегле во серија на неуспешни воени конфликти со Источнофранкиска империја, Византија и Хрватска. Византискиот император Константин Порфирогенит запишал на кратко за еден неуспешен поход на Борис во соседното Српско кнежевство, при кој престолонаследникот Владимир заедно со дванаесет големи боили паднале во заробеништво. Тогаш, од тага по својот син, Борис бил принуден да склучи мир. Борис ги изгубил сите војни кои ги водел.
За да го разруши овој сојуз, [[Византија]] во коалиција со [[Велика Моравија]] и [[Хрватска]] во [[863]] г. започнала војна против Бугарија. За Борис I оваа војна била неуспешна и тоа го разнишало значително политичкото господство на Бугарите по средниот тек на [[Дунав]].
Како одговор на молбите на великоморавскиот кнез [[Ростислав]] во есента на 863 г. Византијците повторно навлегуваат во бугарските земји. Зафатените на запад бугарски војски не можеле да и пружат сериозен отпор на Византија. Започнале мировни преговори, чиј резултат бил склучениот мировен договор помеѓу Бугарија и Источната Римска Империја (Византија). Борис I се задолжил да го раскине својот сојуз со германскиот [[император]] и да се покрсти заедно со својот народ. Бугарскиот владетел се покрстил сам, речиси тајно, и го примил името на својот кум, византискиот [[василевс]] [[Михаил III|Михаил]].
 
Борис I Михаил, веќе цар, се зафатил да го покрсти целиот бугарски народ. Бугарите кренале бунт и Борис наредил да се фатат [[болјарин|болјари]]те, коишто го воделе бунтот, и да ги убијат. Загинале 52 болјари со целите нивни родови. Така от старите бугарски родови, што биле дошли от Азија, не останал ни еден.
 
== Бугарската патриаршија ==