Разлика помеѓу преработките на „Енравота“

Додадени 183 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
Според Теофилакт, Енравота го помолил својот брат да му го даде византискиот заробеник Кинам, кој бил во затвор по наредба на Омуртаг, поради одбивањето да се одрече од христијанството, на кое Маламир позитивно му одговорил. Кога сепак дознал дека Енравота станал христијанин по предлогот на Кинам, бугарскиот хан ова го протолкувал како предавство кон старите традиции и го повикал својот брат и му наредил да се откаже од својата нова вера, на кое Енравота му одговорил:
 
{{цитат|''Никој не може да ме одлачи од Христовата љубов, ниту оган, ниту меч, ниту камшици, ниту некоја друга тешка мака...''<ref>[https://mk.wikisource.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B2._15_%D0%A2%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8 Житие на Св. 15 Тивериополски маченици на Викиизвор]</ref>}}
 
Откако го чул ова неговиот брат, веднаш дал заповед да биде исечен со меч. Пред да биде погубен, Енравота ги кажал следните зборови:
 
{{цитат|''Таа вера за која јас умирам денес ќе се распространи и умножи по целата бугарска земја, иако вие мислите дека ќе ја ограничите со мојата смрт. Знакот на крстот ќе биде поставен насекаде, Божјите домови повторно ќе се подигаат и чисти свештенослужители ќе му служат на чистиот Бог. И жртви благодарни и исповедни ќе се принесуваат на животворната Троица. А идолите и нивните олтари и нивните скверни храмови ќе се разурнат и ќе се уништат како никогаш да не биле. А и ти самиот по изминувањето на не многу години, лошо ќе ја испуштиш неблагочестивата душа без да се ползуваш со нешто од твојата жестокост''...<ref>[https://mk.wikisource.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B2._15_%D0%A2%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8 Житие на Св. 15 Тивериополски маченици на Викиизвор]</ref>}}
 
Енравота бил канонизиран како Светиот маченик Бојан-Енравота, кнез Бугарски<ref>[http://www.pravoslavieto.com/life/03.28_sv_Bojan_Enravota_Bulgarski.htm Житие на Св. мъченик Боян–Енравота, княз Български]</ref>.
 
Енравота бил канонизиран како Светиот маченик Бојан-Енравота, кнез Бугарски.
== Наводи ==
{{наводи}}