Разлика помеѓу преработките на „Бакар“

Нема измена во големината ,  пред 4 години
нема опис на уредувањето
с
'''Бакарот''' — црвеникав [[метал]] што има широка примена. Атомски број му изнесува 29, додека атомската маса е 63.546.
Се смета дека бакарот е првиот метал кој човекот почнал да го користи, во почетокот како чиста подoцна како легура-бронза.Во мали количества,бакарот може да се сретне слободен во природата,што се зема како причина за неговото откривање и користење уште од најраниот период
-Бакарот влегува во состав хана повеке минерали со различен хемиски состав од кои и се добива.Најпознати од нив се-халкозин,халкопирит(сулфиди),купирит(оксид)и малахит (карбонат).
-Бакарните руди спаѓаат бо т.н. сиромашни руди поради што при добивањето прво се отстранува дел од јаловината.Потоа,добиениот руден концентрат од сулфидна руда се пржи и преминува во оксид на бакарот.Одземањето на кислородот,редукцијата,се врши со кокс кој претставува речиси чист јаглерод.Суровиот бакар содржи примеси од Au и Ag,а се пречистува од нив сo електролиза.
 
Анонимен корисник