Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

с
нема опис на уредувањето
с
с
 
===Интерферометрија===
[[File:Interferometer sol.svg|thumb|upright=1.4|Интерферометриско определување должина. Лево - конструктивна, десно - деструктивна [[бранова интерференција]].|alt=Шема на работата МајклсоновиотМајкелсоновиот интерферометар.]]
[[Интерферометрија]]та е уште еден метод за наоѓање на брановата должина на електромагнетно зрачење со цел определување на брзината на светлината.<ref name=Vaughan>
Детална дискусија за интерферометарот и неговата уптреба може да се наје во {{Cite book
[[File:Einstein en Lorentz.jpg|thumb|upright|Хендрик Лоренц (десно) со Алберт Ајнштајн]]
На почетокот на XX век се сметало дека празниот простор е исполнет со хипотетична еластична материја, т.н. [[етер (физика)|етер]] во кој постои електромагнетно поле. Некои физичари етерот го сметале за привилегиран инерцијален систем низ кој се шират светлинските бранови, па затоа треба да може да се измери движењето на Земјата во однос на него и тоа преку мерење на изотропијата на брзината на светлината.
Во 1880-тите започнале експерименти со цел да се регистрира ова движење, а меѓу нив најпознат е [[МајклсонМајкелсон-Морлиев опит|опитот на Алберт МајклсонМајкелсон и Едвард Морли]] од 1887 година.<ref>
{{Cite journal
|first1=А.А. |last1=МајклсонМајкелсон |first2=Е.В.|last2=Морли
|year=1887
|title=„За релативното движење на Земјата и луминоферозниот етер“
}}
*{{Cite journal
|first=А.А. |last=МајклсонМајкелсон |author-link=Алберт Абрахам Мајкелсон
|year=1878
|title=„Експериментална определба на брзината на светлината“
*[http://www.bipm.org/en/si/si_brochure/chapter2/2-1/metre.html Дефиниција на метарот] (Меѓународно биро за тегови и мери, BIPM)
*[http://physics.nist.gov/cgi-bin/cuu/Value?c Брзината на светлината во вакуум] (Национален институт на стандарди и технологија, NIST)
*[http://www.itl.nist.gov/div898/bayesian/datagall/michelso.htm Галерија на податоци: МајклсоноваМајкелсонова брзина на светлината]
*[http://gregegan.customer.netspace.net.au/APPLETS/20/20.html Subluminal] (Java апликација која ги прикажува граничните вредности на информации при групна брзина)
*[http://www.mathpages.com/rr/s3-03/3-03.htm De Mora Luminis]