Разлика помеѓу преработките на „Брзина на светлината“

с
нема опис на уредувањето
с
с
[[File:Fizeau.JPG|thumb|right|Дијаграм на Физо-Фуковата апаратура|alt=Светлински зрак минува хоризонтално низ полуогледален ротирачки запчаник, се одбива назад од огледало повторно минувајќи низ запчаникот и конечно се одбива од полуогледалото во монокулар.]]
 
Еден од методите за мерење на брзината на светлината е мерење на времето кое ѝ е потребно на светлината за да пристигне до огледало поставено на позната оддалеченост, да се одбие од него и да се врати назад. Врз овој принцип работи Физо-Фуковата апаратура (создадена од [[ХиполитИиполит Физо]] и [[Леон Фуко]]).
 
Конструкцијата која ја употребил Физо се состои од зрак светлина насочен кон огледало оддаелечено 8 километри. На патот од изворот до огледалото зракот минува низ ротирачки запчаник away. Со одредена стапка на ротација зракот минува низ една празнина патувајќи кон огледалото. Патувајќи низ друг отвор назад, со малку поголема или помала стапка зракот удира во забец и не поминува низ тркалото. Знаејќи го растојанието меѓу него и огледалото, бројот на запци и стапката на ротација може да се пресмета брзината на светлината.<ref name=How>{{cite web
|1729||[[Џемс Бредли]], аберации на светлината||301 000<ref name=How/>
|-
|1849||[[ХиполитИполит Физо]], назабено тркало||315 000<ref name=How/>
|-
|1862||[[Леон Фуко]], ротирачко огледало||298 000 ± 500<ref name=How/>
===Врска со електромагнетизмот===
{{Главна статија|Историја на теоријата на електромагнетизам|Историја на специјланта релативност}}
Во XIX век [[ХиполитИполит Физо]] создал посебен метод за утврдување на брзината на светлината, добивајќи ја вредноста од 315 000 km/s. Методот го усовршил [[Леон Фуко]], кој добил врдност од 298 000 km/s (1862 година).<ref name="How"/> Во 1856 година [[Вилхелм Едуард Вебер]] и [[Рудолф Колрауш]] го измериле односот меѓу електромагнетната и електростатичката единица полнеж, 1/√''ε''<sub>0</sub>''μ''<sub>0</sub>, ослободувајќи ја [[Лајденова тегла|Лајденовата тегла]] од полнежот, па сфатиле дека неговата бројна вредност е многу блиска до онаа измерена за брзината на светлината од Физо.[[Густав Роберт Кирхоф]] пресметал дека електричниот сигнал патува со истата таа брзина низ жица без [[електричен отпор]].<ref>{{cite journal
|last1=Грано |first1=П.
|last2=Асис |first2=А.К.Т.
}}
*{{Cite journal
|first=Х.Л. |last=Физо |author-link=ХиполитИполит Физо
|year=1849
|title=„За експеримент поврзан со брзината на ширење на светлината“ („Sur une expérience relative à la vitesse de propagation de la lumière“)