Разлика помеѓу преработките на „Црква „Св. Архангел Михаил“ - Лесново“

с
 
== Историја ==
Според најстарото житие на свети Гаврил Лесновски, напишано од Станислав Граматик во [[1330]] година, овој храм и манастирот потекнуваат од 11 век, основан од Свети Гаврил Лесновски, посветен на Свети Архангел Михаил. Возобновен е во 1341 година од Деспот Јован Оливер. Фрескоживописот е завршен во 1347 година најверојатно од четворица зографи. Иконостасот е во длабока резба од 1811-1814, прво дело на тајфата на [[Петре Филиповски – Гарката]].<ref>[http://www.bregalnickaeparhija.org.mk/| Брегалничка епархија]</ref>
 
== Значење ==